| Skatten beregnes af de opgjorte helårsindkomster (skattepligtig indkomst, personlig indkomst og kapitalindkomst) efter PSL (personskatteloven) §§ 6, 6a og 7 og nedsættes med skatteværdien af personfradraget, jf. PSL (personskatteloven) § 9. Mellemskatten efter PSL (personskatteloven) § 6a er afskaffet med virkning fra og med indkomståret 2010, jf. lov nr. 459 af 12. juni 2009 § 1, nr. 4. Den endelige skat, der skal betales, udregnes ved at nedsætte den beregnede helårsskat efter forholdet mellem delårsbeløbene og helårsbeløbene, jf. PSL (personskatteloven) § 14, stk. 1.
Såfremt personen har valgt, at der ikke skal ske omregning af indkomsten jf. PSL (personskatteloven) § 14, stk. 2, men ønsker at få lagt den faktiske helårsindkomst til grund ved skatteberegningen, skal den samlede indkomstskat nedsættes med det beløb, som forholdsmæssigt falder på den del af indkomsten, som vedrører den periode, hvor personen ikke var skattepligtig.
Den beregnede skat efter PSL (personskatteloven) § 8a, stk. 2, nedsættes ligeledes med skatteværdien af personfradrag, jf. PSL (personskatteloven) § 9, se endvidere afsnit B.5. i vejledningen Beregning af personlige indkomstskatter mv. Det er en forudsætning for overførsel af uudnyttet skatteværdi af personfradrag mellem ægtefæller, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udløb, jf. PSL (personskatteloven) § 10, stk. 3.
En hustrus personfradrag for perioden indtil fraflytningen til udlandet kan overføres til manden, når ægtefællerne er sambeskattede ved fraflytningen til udlandet, se skd. 1975.32.37.
I et tilfælde, hvor mandens og hustruens skattepligt ophørte på forskellige datoer, kunne der ske overførsel af den ene ægtefælles uudnyttede fradrag til den anden ægtefælle, idet indkomstårets udgang i denne forbindelse måtte forstås som udløbet af indkomståret for den først fraflyttede ægtefælle, skd. 1974.30.127 og 1976.35.11.
Hvor samlivet i skattemæssig henseende indtræder i årets løb som følge af, at den ene ægtefælle tilflytter, kan der kun overføres en forholdsmæssig del af den tilflyttede ægtefælles personfradrag til den anden ægtefælle, da den tilflyttede ægtefælle efter PSL (personskatteloven) § 14, kun ville have fået godskrevet en forholdsmæssig del af personfradraget ved sin skatteberegning, jf. TfS 1987, 358 SKD.
Landsskatteretten har ved kendelse SKM2009.80.LSR afgjort spørgsmål om overførsel af uudnyttet personfradrag mellem ægtefæller i forbindelse med den ene ægtefælles tilflytning.
En skatteyder havde indgået ægteskab i Thailand i 2006 med en thailandsk statsborger, der efterfølgende var indrejst til Danmark på et gyldigt turistvisum. Skatteyderen søgte familiesammenføring med ægtefællen, som i 2007 fik meddelt tilladelse til varigt ophold i Danmark. Landsskatteretten fandt, at ægtefællen var fuldt skattepligtig til Danmark fra det tidspunkt i 2006, hun kom til Danmark på gyldigt turistvisum. Da ægtefællerne endvidere var samlevende ved årets udgang, var skatteyderen berettiget til at få overført skatteværdien af ægtefællens uudnyttede personfradrag for 2006.
>Det personfradrag der overføres til ægtefællen, er den del af personfradraget, der ikke er udnyttet hos den tilflyttede ægtefælle, efter at den tilflyttede ægtefælles indkomst i skattepligtsperioden er omregnet til helårsindkomst. Har den tilflyttede ægtefælle ingen indkomst i skattepligtsperioden, vil det således være et fuldt personfradrag, der overføres til ægtefællen.<
Der indrømmes ikke personfradrag til begrænset skattepligtige personer, hvis skattepligtsperiode er kortere end et år, jf. lov nr. 221 af 31. marts 2004, der har virkning fra og med indkomståret 2004. >Lov nr. 221 af 31. marts 2004 er ændret med virkning fra indkomståret 2006,< se afsnit D.B.6.2 Skatteberegningen om skatteberegning, personfradrag. |