Anvender man et rum i sin private bolig som arbejdsværelse, har man mulighed for at få fradrag herfor.1) Fradraget beregnes som en forholdsmæssig del af udgifterne til husleje, el og varme. Ejer man selv ejendommen, gives der et forholdsmæssigt nedslag i den pligtige Ejendomsværdiskat.2) Hvis arbejdsværelset udgør mindst 10% af den pågældende ejendom, får man desuden et nedslag i ens Ejendomsskat.3)
To grundlæggende betingelser skal være opfyldt, for at få et skattefradrag: For det første skal der være en erhvervsmæssig begrundelse for, at arbejdsværelset etableres. For det andet skal muligheden for at rummet kan anvendes til private formål formindskes.
Erhvervsmæssig begrundelse for arbejdsværelset
For en selvstændig erhvervsdrivende vil en erhvervsmæssig begrundelse for et arbejdsværelse i hjemmet kunne være, at virksomheden udelukkende drives fra boligen.4) For så vidt angår lønmodtagere foreligger en erhvervsmæssig begrundelse for, at der er etableret et arbejdsværelse, hvor en arbejdsgiver kræver, at man etablerer et arbejdsværelse i sin private bolig.5) Men en erhvervsmæssig begrundelse for etablering af et arbejdsværelse kan også blot være, at arbejdsgiveren ikke stiller de nødvendige lokaler til rådighed.6)
Formindskelse af muligheden for benyttelse til private formål
Muligheden for at arbejdsværelset kan bruges til private formål vil sædvanligvis kunne formindskes ad to veje:7)
Den ene situation er, at værelset har en så speciel indretning, at det ikke kan betragtes som et sædvanligt rum i en privat bolig. Helt oplagt er dette, hvor værelset f.eks. er indrettet som laboratorium.8)
Den anden situation er, at arbejdsværelset anvendes til erhvervsmæssige formål i så mange timer, at muligheden for privat brug reduceres væsentligt.9)
2) Jf. ejendomsværdiskattelovens § 11 og Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.4.3.1.6.
3) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.4.3.1.6.
4) Jf. eksempelvis TfS 1996.361 LSR, hvor en forfatter fik godkendt fradrag for sit arbejdsværelse. Værelset blev benyttet i forbindelse med skatteyderens eneste erhverv som forfatter. Se tilsvarende TfS 1998.692 ØLD, hvor en skatteyder fik fradrag for udgifter til et kontor indrettet i skatteyderens bolig. Østre Landsret lagde vægt på, at virksomheden udelukkende blev drevet fra skatteyderens bolig.
5) Jf. eksempelvis UfR 1996.678 H, hvor en fagkonsulent i Direktoratet for Gymnasieskolerne og Højere Forberedelseseksamen fik godkendt fradrag for arbejdsværelse. Arbejdet som fagkonsulent nødvendiggjorde bl.a. opbevaring og brug af et betydeligt materiale, herunder materiale af fortrolig karakter.
6) Jf. eksempelvis TfS 1996.553 Ø, hvor en musiklærer, der var ansvarlig for skolens musikværksted, fik godkendt fradrag for et lokale til musikudøvelse. Arbejdet for skolen indebar en ikke ubetydelig undervisningsforberedelse og vedligeholdelse af færdigheder, og skatteyderen kunne ikke råde over skolens musiklokale, når han ikke underviste.
7) Jf. således UfR 1961.107 H, hvor der i præmisserne tales om arbejdets "art og omfang". Se i den forbindelse Trolles kommentar til dommen i UfR 1961 B 74.
8) Jf. herved UfR 1961 B 74 (76).
9) Jf. således UfR 2004.292 H, hvor der ikke blev givet fradrag, da et værelse normalt kun blev benyttet 1-3 timer dagligt.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed