Udgifter til kurser vil i visse tilfælde kunne fradrages.1) Det er en betingelse for at kunne få fradrag i forbindelse med deltagelse i et kursus, at deltagelsen indebærer, at man vedligeholder eller ajourfører en viden, som man gør brug af i sit nuværende arbejde.2)
Det taler for fradrag, at en arbejdsgiver har anbefalet deltagelse, at der er givet et økonomisk tilskud til deltagelse, og/eller at der er givet tjenestefrihed med løn.3) At en deltagelse i et kursus sker på skatteyderens eget initiativ, og ikke efter krav fra en arbejdsgiver, udelukker imidlertid ikke fradrag.
Fradrag er udelukket i to hovedtilfælde: Hvor der er tale om videreuddannelse, og hvor det faglige indhold er for generelt.
Man vil kunne få et sædvanligt transportfradrag for transport til og fra ens bopæl til kursusstedet. Se hertil Befordringsfradrag. Transporterer man sig fra sin sædvanlige arbejdsplads til kursusstedet, vil man kunne modtage skattefri kørselsgodtgørelse. Se hertil Skattefri kørselsgodtgørelse. Indebærer kurset behov for overnatning, vil man også kunne få fradrag for sine Rejseudgifter, eller der vil efter omstændigheder kunne gives fradrag for Dobbelt husførelse4) Se også Studierejser.
Der er tale om videreuddannelse
Hvor deltagelsen ikke har til formål at vedligeholde eller ajourføre en viden, man anvender i sit nuværende arbejde, men har til formål at oparbejde kompetencer, som kan anvendes i en ny stilling, er der tale om videreuddannelse, og der kan ikke opnås fradrag.5)
Derimod vil man kunne få fradrag, hvor der blot er tale om, at man holder sig ajour med udviklingen inden for det fag eller fagområde, inden for hvilket man aktuelt arbejder.6)
Det faglige indhold er for generelt
Det faglige indhold kan have en så generel eller almen karakter - f.eks. at en advokat modtager undervisning i hukommelsesteknik - at det ikke i tilstrækkeligt omfang bidrager til at sikre den aktuelle indkomsterhvervelse.7) I disse tilfælde kan der ikke gives fradrag.
Arbejdsgiverens mulighed for at betale og få fradrag
En arbejdsgiver har altid fradragsret for udgifter til kurser, som sikrer, at den ansatte ajourfører viden, som er nødvendig for at kunne bestride arbejdet. Men derudover vil arbejdsgiveren også kunne betale den ansattes videreuddannelse, uden at den ansatte skal betale skat af udgiften. Se hertil Fri undervisning.
Aftale om at arbejdsgiveren betaler kursus mod lønnedgang
Det vil kunne aftales med en arbejdsgiver, at denne betaler udgifterne til et kursus, mod at den ansatte går ned i løn. Se hertil Lønomlægning.
2) Jf. Statsskattelovens § 6, litra a.
3) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.4.3.1.4.
4) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.4.3.1.4.
5) Jf. Statskattelovens § 5 og f.eks. LSR 1973 nr. 50, hvor en premierløjtnant ved flyvevåbnet ikke fik fradrag for udgifter til et kursus til erhvervelse af et trafikflyvercertifikat, der gav ret til at gøre tjeneste som luftfartschef i al slags lufttrafik. Se hertil også SKM 2003.552 VLR om deltagelse i kurset "Procesorienteret Familierådgivning". Fradrag blev ikke anerkendt, da skatteyderen på tidspunktet for påbegyndelsen af kurset var ansat som leder af en "almindelig" daginstitution.
6) Jf. f.eks. LSR 1983 nr. 162 om en gas- og vandmester, som fik fradrag for udgiften til deltagelse i et 168 timers kursus om naturgasprojekter. Se endvidere LSR 1977 nr. 168 om en blikkenslager, der fik fradrag for udgiften til et 120 timers praktisk og teoretisk svejsekursus.
7) Jf. eksempelvis TfS 1985.102 LSR, hvor en advokat ikke fik fradrag for udgifterne til deltagelse i et kursus i dynamisk virksomhedsledelse. Kurset omfattede bl.a. forståelse af værdinormer, holdninger og menneskelig adfærd, effektiv kommunikation, fundamental talerteknik, analyseteknik, målsætningsteori samt mentale og fysiske ressourcer og effektive problemløsningsteknikker, hukommelsesteknik og salgsteknik.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed