Selvstændig erhvervsvirksomhed kan drives enten i personlig ejet form eller i selskabsform. Beskatningen afhænger af, om den ene eller den anden form vælges.
Personligt ejet virksomhed
Driver man en personligt ejet virksomhed, kan man vælge mellem tre forskellige beskatningsordninger:
- De almindelige personskatteregler
- Virksomhedsskatteordningen
- Kapitalafkastordningen
1. De almindelige personskatteregler1)
Vælger man at blive beskattet efter de almindelige personskatteregler, beskattes man af virksomhedens årlige overskud på samme vis, som hvis man var almindelig lønmodtager. Det betyder bl.a., at man ikke kan fradrage erhvervsmæssige renteudgifter fuldt ud i virksomhedens overskud.
Har virksomheden et år underskud på driften, vil dette kunne fradrages i anden indkomst, f.eks. hvis man ved siden af virksomheden har et lønmodtagerarbejde.
2. Virksomhedsskatteordningen2)
Anvender man Virksomhedsskatteordningen kan virksomhedens renteudgifter fradrages fuldt ud, når overskuddet skal beregnes.
Man har mulighed for at opspare overskud i virksomheden og kun betale (2024, 2023: 22%) i foreløbig skat.3) Den endelige beskatning af overskuddet finder først sted, når man trækker pengene ud af virksomheden.
Også hvor man anvender virksomhedsordningen, vil et underskud i virksomheden i sidste ende kunne fradrages i anden indkomst, man f.eks. har som lønmodtager.4)
3. Kapitalafkastordningen5)
Kapitalafkastordningen kan betragtes som en forenklet udgave af virksomhedsskatteordningen.
I denne ordning kan der dog kun opspares 25% af overskuddet i virksomheden, hvoraf der skal betales en foreløbig skat på (2024, 2023: 22%).6)
Anpartsselskab eller aktieselskab
Driver man erhvervsvirksomhed i selskabsform beskattes selskabet selvstændigt, mens man som ansat ejer i selskabet bliver beskattet som almindelig lønmodtager. Derudover kan man blive beskattet, såfremt selskabet udbetaler udbytte til anpartshaverne/aktionærerne. Se hertil Aktieskat.
Selskabet kan fuldt ud fradrage renteudgifter når overskuddet skal beregnes. Derudover kan selskabet fradrage lønudgifter, herunder løn til ejeren.
Overskuddet kan opspares i selskabet. Af det opsparede overskud betales selskabsskat med (2024, 2023: 22%).7)
Har selskabet et år underskud, kan det ikke fradrages i ejerens anden indkomst. Underskuddet kan derimod fremføres ubegrænset og fradrages i et senere indkomstår, i hvilket selskabet har overskud.8)
2) Jf. virksomhedsskatteloven.
3) Jf. virksomhedsskattelovens § 10, stk. 2.
4) Jf. virksomhedsskattelovens § 13.
5) Jf. virksomhedsskattelovens, afsnit II.
6) Jf. virksomhedsskattelovens § 22b, stk. 2.
7) Jf. selskabsskattelovens § 17, stk. 1.
8) Jf. selskabsskattelovens § 12.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed