Lønmodtagere, der som følge af afstanden mellem den sædvanlige bopæl og et midlertidigt arbejdssted, ikke kan overnatte på deres sædvanlige bopæl, kan få udbetalt skattefri rejsegodtgørelse fra deres arbejdsgiver. Den skattefri rejsegodtgørelse kan enten udbetales efter regning eller efter standardsatserne for skattefri rejsegodtgørelse.1)
Der vil kunne udbetales skattefri rejsegodtgørelse, hvad enten der rejses til et midlertidigt arbejdssted i Danmark eller i udlandet. Det er dog en betingelse for at der kan udbetales skattefri rejsegodtgørelse, at rejsen har varet i mindst 24 timer.2)
Ud over skattefri rejsegodtgørelse vil der - hvis betingelserne herfor er opfyldt - kunne udbetales skattefri Kørselsgodtgørelse i forbindelse med rejsen til det midlertidige arbejdssted.
Skattefri rejsegodtgørelse udbetalt efter regning
Udbetaling efter regning forudsætter, at man afleverer kvitteringer mv. til sin arbejdsgiver for de udgifter, man har haft på rejsen.
Afholdes lønmodtagerens udgifter efter regning, kan arbejdsgiveren derudover skattefrit udbetale 25% af standardsatsen for kost og småfornødenheder pr. døgn til dækning af udgifter til småfornødenheder.3)
Skattefri rejsegodtgørelse efter standardsatserne
Standardsatserne i 2023 er som følger:4)
Kost og småfornødenheder: 555 kr. pr. døgn
Logi: 238 kr. pr. døgn med overnatning
Standardsatserne i 2022 er som følger:5)
Kost og småfornødenheder: 539 kr. pr. døgn
Logi: 231 kr. pr. døgn med overnatning
Standardsatserne i 2021 er som følger:6)
Kost og småfornødenheder: 532 kr. pr. døgn
Logi: 228 kr. pr. døgn med overnatning
Godtgørelsessatsen for udgifter til kost og småfornødenheder, skal reduceres med henholdsvis 15 % for fri morgenmad, 30% for fri frokost og 30% for fri middag.7)
Udbetaler arbejdsgiveren ikke rejsegodtgørelse, eller udbetaler arbejdsgiveren kun rejsegodtgørelse med et lavere beløb end efter standardsatserne, har man mulighed for selv at tage et fradrag for Rejseudgifter svarende til differencen mellem standardsatserne og den faktisk modtagne rejsegodtgørelse.8)
Hvor længe kan man modtage skattefri rejsegodtgørelse?
Der kan som udgangspunkt højst udbetales skattefri rejsegodtgørelse efter standardsatserne i 12 måneder. Herefter kan arbejdsgiveren kun godtgøre lønmodtageren udgifter til kost og småfornødenheder skattefrit med de faktisk dokumenterede udgifter, alternativt stille fri kost til rådighed.9)
Skiftes der inden for denne periode til et nyt midlertidigt arbejdssted, der ligger mindst 8 kilometer væk eller når man har arbejdet i en sammenhængende periode på mindst 40 arbejdsdage på et andet arbejdssted før tilbagevenden til det tidligere midlertidige arbejdssted, vil der imidlertid på ny kunne udbetales skattefri rejsegodtgørelse i 12 måneder.10)
Endvidere vil der kunne udbetales skattefri rejsegodtgørelse ud over 12 måneder, såfremt arbejdsstedet er mobilt eller i takt med arbejdets udførelse flytter sig over en strækning på mindst 8 kilometer.11)
2) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 5.
3) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 4.
4) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
5) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
6) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
7) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 3.
8) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 7.
9) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.2.5.1 Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.2.5.1.
10) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 5 og 6.
11) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 5.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed