Enlige forsørgere, der har børn under 18 år ved indkomstårets begyndelse, ugifte samlevende og gifte, der har behov for en ekstra bolig, kan få fradrag for dobbelt husførelse.1) Et skattefradrag vil f.eks. kunne opnås, hvor man er nødsaget til at leje et værelse i den anden ende af landet for dér at kunne bestride en midlertidig stilling.
Man kan enten uden dokumentation fradrage 400 kr. pr. uge,2) eller man kan fradrage de dokumenterede meromkostninger til kost og logi.3) Fra og med indkomståret 2010 kan fradraget maksimalt udgøre (2023: 30.500 kr.; 2022: 29.600 kr.) i et indkomstår.4)
Tre betingelser skal være opfyldt, for at man er berettiget til fradrag: 1) Der skal være en erhvervsmæssig begrundelse for den ekstra bolig, 2) behovet for den ekstra bolig skal være af midlertidig karakter og 3) der skal være en vis afstand mellem boligerne:
1. Erhvervsmæssig begrundelse
En erhvervsmæssig begrundelse foreligger eksempelvis, hvor skatteyderen er blevet ansat på en arbejdsplads, der ligger langt fra den nuværende bolig.5)
En erhvervsmæssig begrundelse foreligger derimod ikke, hvor den ekstra bolig f.eks. er begrundet i samlivsproblemer, hensynet til børns skolegang el.lign.6)
2. Midlertidig karakter
Behovet for den ekstra bolig er af midlertidig karakter, hvis et ansættelsesforhold eksempelvis på forhånd er aftalt til kun at være af afgrænset varighed. Lægers ansættelse i turnusstillinger sidestilles med ansættelse på et midlertidigt arbejdssted.7)
Hvor der er tale om en ansættelse på prøve, vil man kunne opnå fradrag i prøveperioden, også selvom man fortsætter i stillingen efter prøveperioden.
Fradragsret gives normalt for maksimalt 2 år, men det er dog ikke udelukket, at fradraget kan gives for en længere periode.8)
3. Vis afstand
Afstanden mellem boligerne skal være så stor, at skatteyderen ikke med rimelighed kan henvises til dagligt at rejse frem og tilbage.9)
Tilflytter, hvor ægtefællen bliver i hjemlandet
En gift person, der har midlertidig bolig og arbejde her i landet, men som samtidig opretholder bolig for familien i hjemlandet, er berettiget til fradrag for dobbelt husførelse efter samme regler, som gælder for personer, der opretholder dobbelt husførelse her i landet.10)
2) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.4.
3) Jf. statsskattelovens § 6, litra a. For lønmodtagere finder ligningslovens § 9, stk. 1, anvendelse, jf. Lønmodtagerfradrag.
4) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 7, og lov 519/2009 § 1, nr. 36, sammenholdt med § 5, stk. 4 og lov 921/2012 § 1, nr. 2. Se hertil betænkning afgivet af Skatteudvalget den 18. maj 2009 til L 199 2008-09.
5) Se f.eks. LSR 1983 nr. 17, hvor en kontorfunktionær, som havde bopæl i Jylland sammen med ægtefællen og deres børn, fik arbejde i København. Landskatteretten anerkendte fradrag for merudgiften til at leje en lejlighed i København til brug på ugens hverdage i forbindelse med arbejdet.
6) Jf. f.eks. LSR 1985 nr. 109 hvor en dobbelt bolig skyldtes manglende ønske fra den ene ægtefælles side om at opholde sig på den anden ægtefælles bopæl.
7) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.4.
8) Jf. TfS 1995.194 H.
9) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.4.
10) Jf. Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.7.4.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed