Lønmodtagere og selvstændigt næringsdrivende, der som følge af afstanden mellem den sædvanlige bopæl og et midlertidigt arbejdssted, ikke kan overnatte på deres sædvanlige bopæl, kan få fradrag for udgifter til rejse til et midlertidigt arbejdssted, herunder udgifter i forbindelse med selve opholdet.1) 2) Man kan enten vælge at få fradrag for de faktiske rejseudgifter, som man kan dokumentere at have haft, eller vælge at få fradrag efter standardsatserne for skattefri rejsegodtgørelse.3)
Der vil kunne foretages fradrag for rejseudgifter, hvad enten der rejses til et midlertidigt arbejdssted i Danmark eller i udlandet. Det er dog en betingelse for fradrag, at rejsen har varet i mindst 24 timer.4)
Fradrag for faktiske rejseudgifter
Har rejsen både haft forretningsmæssigt og privat karakter, vil der altid kunne opnås fradrag for udgifter, svarende til den erhvervsmæssige del. I visse tilfælde vil der dog også kunne opnås fuldt fradrag. Det vil være tilfældet, hvor udgifterne ikke forøges som følge af rejsens private islæt.
Fradrag med standardsatser
Vælger man at få fradrag efter standardsatserne, skal man ikke dokumentere størrelsen af de udgifter, man har afholdt.
Fradraget kan maksimalt udgøre (2023: 30.500 kr.; 2022: 29.600 kr.)5) i et indkomstår.
Standardsatserne i 2023 er som følger:6)
Kost og småfornødenheder: 555 kr. pr. døgn
Logi: 238 kr. pr. døgn med overnatning
Standardsatserne i 2022 er som følger:7)
Kost og småfornødenheder: 539 kr. pr. døgn
Logi: 231 kr. pr. døgn med overnatning
Standardsatserne i 2021 er som følger:8)
Kost og småfornødenheder: 531 kr. pr. døgn
Logi: 228 kr. pr. døgn med overnatning
Disse satser gælder hvad enten man rejser i Danmark eller i udlandet.9)
Ud over fradrag efter disse satser, har man mulighed for at få fradrag for befordring mellem hjemmet og det midlertidige arbejdssted. Se hertil Befordringsfradrag. Har man rejst i forbindelse med deltagelse i et kursus eller en kongres, vil der endvidere være mulighed for at få fradrag for Kursusudgifter.
2) For lønmodtagere finder ligningsloven § 9, stk. 1, anvendelse, hvorfor der kun opnås fradrag i det omfang udgifterne sammenlagt med andre fradragsberettigede udgifter overstiger et grundbeløb, som løbende reguleres. Se hertil Lønmodtagerfradrag. Selvstændigt erhvervsdrivende kan derimod få fradrag fra første krone.
3) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 7, 1. pkt., og stk. 8.
4) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 5.
5) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 7.
6) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
7) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
8) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2.
9) Jf. ligningslovens § 9 A, stk. 2, nr. 1 og 4.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed