Beskatning af en erstatning afhænger af, om erstatningen udbetales som en løbende ydelse, eller om erstatningen udbetales som et éngangsbeløb.1)
Erstatning som løbende ydelse
Såfremt en erstatning udbetales som en løbende ydelse, skal den beskattes som indkomst.2)
Erstatning som éngangsbeløb
Såfremt en erstatning udbetales som et éngangsbeløb, beskattes erstatningen, som det, den træder i stedet for.3) Træder erstatningen i stedet for en indkomst, beskattes erstatningen,4) og træder erstatningen i stedet for et formuetab, er erstatningen ikke skattepligtig.5)
Erstatning for overtrædelse af ligebehandlingsloven
Ligebehandlingsloven indeholder et forbud mod, at en arbejdsgiver behandler arbejdstagere forskelligt på grundlag af køn.
Bliver en arbejdstager krænket, vil arbejdstageren kunne blive tilkendt en godtgørelse.6)
Den del af erstatningen, der kan betragtes som løn, beskattes som almindelig indkomst. Den del, der kan betragtes som erstatning for krænkelse af arbejdstageren, beskattes ikke.
Erstatning for overtrædelse af forskelsbehandlingsloven
Forskelsbehandlingsloven indeholder et forbud mod, at en arbejdsgiver behandler arbejdstagere forskelligt på grundlag af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.
Bliver en arbejdstager forskelsbehandlet, vil arbejdstageren kunne blive tilkendt en godtgørelse.7)
Den del af erstatningen, der kan betragtes som løn, beskattes som almindelig indkomst. Den del, der kan betragtes som erstatning for krænkelse af arbejdstageren, beskattes ikke.
Personskadeerstatning
Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste som følge af personskade er skattepligtig. Andre dele af erstatningen vil typisk være skattefri.
Andre erstatninger
Erstatning for skade på privat indbo er ikke skattepligtig. Erstatning for et lidt rentetab er skattepligtig.
2) Jf. Statsskattelovens § 4.
3) Se hertil Den Juridiske Vejledning afsnit C.A.3.7.
4) Jf. Statsskattelovens § 4.
5) Jf. Statsskattelovens § 5.
6) Jf. ligebehandlingslovens § 14.
7) Jf. forskelsbehandlingslovens § 7, stk. 1.
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed