C.A.10.4.2.3.2.9 Pensionsordning oprettet i pengeinstitutter eller kreditinstitutter, der opfylder betingelserne for fradragsret/bortseelsesret for præmier og bidrag, men hvor kontohaveren ved kontoens oprettelse har givet afkald på denne ret (PBL § 53 A,
Indhold
Dette afsnit handler om pensionsordninger, der er oprettet i et dansk eller udenlandsk penge- eller kreditinstitut, der opfylder betingelserne for, at ejeren af ordningen kan få fradrag mv. efter reglerne i PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1, men hvor ejeren ikke har ønsket at udnytte denne mulighed. Sådanne ordninger er omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 8.
Afsnittet indeholder:
- Omfattede ordninger
- Baggrunden for reglen mv.
- Hvornår er den udenlandske ordning ikke omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 8?
- Fradrag for og beskatning af præmier og bidrag
- Beskatning af udbetalinger
- Beskatning af afkast
- Overgangsregler.
Omfattede ordninger
PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 8, omfatter pensionsordninger
- som er oprettet i danske eller udenlandske pengeinstitutter eller kreditinstitutter, og
- som er omfattet af fradrags-/bortseelsesreglerne i PBL kapitel 1,
men hvor kontohaveren ved kontoens oprettelse giver afkald på denne ret, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 8.
Reglen er indsat ved lov nr. 1339 af 19. december 2008.
Baggrunden for reglen mv.
Afkaldsmulighed for andre ordninger
PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 2 og 4, omfatter allerede livsforsikringer og pensionskasseordninger, der opfylder betingelserne i PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1, men hvor ejeren/den pensionsberettigede giver afkald på beskatning efter reglerne i PBL (pensionsbeskatningsloven) afsnit I.
Vandrende arbejdstagere
Lov nr. 1534 af 19. december 2007 (Fradragsret for indbetalinger til udenlandske pensionsordninger) skabte på lignende måde en valgmulighed for vandrende arbejdstagere.
En vandrende arbejdstager med en pensionsordning, der er oprettet inden for EU/EØS, og som flytter til Danmark, kan beslutte, at den pågældende ordning ikke skal søges godkendt efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 D. Det indebærer, at ordningen i stedet bliver omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 7, medmindre ordningen opfylder betingelserne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 B.
Det kan forekomme, at ordningen er oprettet inden for EU/EØS, men at den ikke kan godkendes efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 D. I så fald er ordningen omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 7, medmindre den opfylder betingelserne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 B.
En vandrende arbejdstager, der har en pensionsordning oprettet inden for EU/EØS, kan ved flytning til Danmark derfor vælge mellem enten
- at søge ordningen skattemæssigt godkendt efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C eller § 15 D, eller
- at lade ordningen komme til beskatning efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A eller, hvis betingelserne er opfyldt, PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 B.
Afkaldsmulighed for penge- og kreditinstitutordninger
Ved samme lov (lov nr. 1534 af 19. december 2007) blev PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A udvidet til også at gælde for penge- og kreditinstitutordninger, der ikke omfattes af PBL kapitel 1. Bestemmelsen blev indsat som PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 7. Baggrunden var, at fradragsretten mv. blev udvidet til at gælde pensionsordninger i udenlandske pensionsinstitutter.
For pensionsordninger oprettet i penge- og kreditinstitutter, der ikke omfattes af PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1, som nævnt i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 7, var der imidlertid ikke mulighed for - ligesom tilfældet er for andre ordninger omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) 53 A - at give afkald på beskatning efter PBL (pensionsbeskatningsloven) kapitel 1. Lov nr. 1339 af 19. december 2008 indførte derfor mulighed for at fravælge, at en pensionsordning, der opfylder betingelserne i kapitel 1, beskattes efter reglerne i afsnit I.
Det er en betingelse, at pensionsopspareren positivt og ved ordningens oprettelse tilkendegiver, at ordningen ønskes oprettet uden fradrags- eller bortseelsesret.
Der er under visse betingelser mulighed for at overføre beløb, der i løbet af kalenderåret er indbetalt til en arbejdsgiveradministreret pensionsordning med løbende udbetalinger, rateforsikring, rateopsparing, aldersforsikring, aldersopsparing eller supplerende engangssum, til en arbejdsgiveradministreret pensionsordning omfattet af § 53 A for samme person hos samme pensionsudbyder efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 22 D, stk. 5.
Se nærmere herom C.A.10.2.7.2
Hvornår er den udenlandske ordning ikke omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A, stk. 1, nr. 8?
Efter en konkret vurdering kan det være, at en ordning ikke skattemæssigt kan betragtes som en pensionsordning, men derimod som en almindelig bankkonto. Dermed er ordningen ikke omfattet af bestemmelsen i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A.
Konsekvensen heraf er, at
- afkastet af ordningen skal beskattes som kapitalindkomst
- udbetalinger fra ordningen ikke skal medregnes til den skattepligtige indkomst.
Fradrag for og beskatning af præmier og bidrag
Se afsnit C.A.10.4.2.3.3 Fradrag for og beskatning af præmier og bidrag om fradrag for og beskatning af præmier og bidrag i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A.
Beskatning af udbetalinger
Se afsnit C.A.10.4.2.3.4 Beskatning af udbetalinger om beskatning af udbetalinger fra PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A.
Beskatning af afkast
Se afsnit C.A.10.4.2.3.5 Beskatning af afkast og afkastets beregning om beskatning af afkast og afkastets beregning i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A.
Overgangsregler
Se afsnit C.A.10.4.2.3.6 Overgangsregler om overgangsregler i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 53 A.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil