Ændringerne i reglerne på pensionsområdet har også betydning for vandrende arbejdstagere. Det vil sige en person, som kommer fra et andet land for at arbejde i Danmark. Det gælder også selvstændig erhvervsdrivende. Reglerne fremgår af pensionsbeskatningsloven § 15D.
Med de nye regler kan der foretages indskud på en udenlandsk pensionsordning med fradrags- eller bortseelsesret for beløbet i den danske skattepligtige indkomst.
De samme regler gælder for de personer, som bliver beskattet som grænsegænger jf. §§ 5A-D i kildeskatteloven. Det vil sige, at man er begrænset skattepligtig til Danmark og tjener mindst 75 procent af sin erhvervsmæssige indtægt i Danmark.
For begrænset skattepligtige omfattet af kildeskattelovens § 2, stk.1, nr. 1 eller 3, eller § 2, stk. 2, eller kulbrinteskattelovens § 21, stk. 2, kan der bortses fra arbejdsgiverens indbetalinger til godkendte udenlandske pensionsordninger. Reglerne fremgår af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15D, stk. 6. Reglen er imidlertid ophævet ved Lov nr. 412 af 29. maj 2009, hvorfor der i indkomståret 2009 kun er bortseelsesret for arbejdsgiverindbetalinger fortaget frem til den 30. maj 2009, idet ændringen træder i kraft dagen efter lovens bekendtgørelse i Lovtidende.
Da vedtagelsen er indført med virkning fra 1. januar 2008 kan der ikke opnås fradrag i forhold til den danske beskatning for beløb, som er indbetalt til en udenlandsk pensionsordning i 2007 eller tidligere.
Vandrende arbejdstager kan i en periode på op til 60 måneder betale til en pensionsordning i et andet EU- eller EØS-land (undtagen Liechtenstein) end Danmark og få fuld fradrags- eller bortseelsesret i den skattepligtige indkomst for indskud. Der skal ikke betales skat af det årlige afkast af pensionsordningen. De 60 måneder gælder fra det tidspunkt, hvor den fulde skattepligtig til Danmark indtræder.
Der er dog kun fradragsret, hvis den vandrende arbejdstager kan dokumentere:
1) fuld skattepligt til Danmark og bopæl i Danmark
2) at der ikke inden for de sidste tre år, før tilflytning til Danmark, har været fuld- eller begrænset skattepligt til Danmark
3) at han har betalt til ordningen i mindst ét år, før skattepligten til Danmark indtrådte. Det behøver ikke at være det seneste år, inden skattepligten indtrådte.
4) at han medbringer en pensionsordning fra et andet EU- eller EØS-land end Danmark, som gav fradrags- eller bortseelseret i bopælsland på det tidspunkt, hvor ordningen blev oprettet.
5) at han medbringer en pensionsordning fra et andet EU- eller EØS-land end Danmark, som lever op til de væsentligste krav til pensionsordninger i Danmark.
Når den vandrende arbejdstager har været skattepligtig til Danmark i mere end de 60 måneder, anses den pågældende ikke længere som vandrende arbejdstager, men som bosat i Danmark. Dette medfører, at der ikke længere kan gives fradrag efter reglerne for vandrende arbejdstagere.I stedet har pensionstageren efter § 15C i pensionsbeskatningsloven mulighed for få godkendt sin pensionsordning som en skattebegunstiget pensionsordning, der giver ret til fradrag. Det er også muligt efter § 41 i pensionsbeskatningsloven at flytte pensionsordningen til en anden dansk eller anden udenlandsk pensionsordning, som giver ret til at få fradrag efter de danske regler. Senere udbetaling af pensionen, vil ifølge § 20, stk.4 og § 32 i pensionsbeskatningsloven blive beskattet i Danmark af et beløb, som svarer til de indbetalinger, der er givet fradrags- eller bortseelsesret for.
Der kan først gives fradrags- eller bortseelsesret for indskud på en pensionsordning i et andet EU- eller EØS-land, hvis ordningen er godkendt af SKAT. Blanket 07.057 (Vandrende arbejdstager - Ansøgning om at få godkendt en udenlandsk pensionsordning ) skal sammen med en autoriseret oversættelse på dansk eller engelsk af pensionsaftalen senes til
Skattecenter Maribo, Brovejen 15A, Postboks 129, 4930 Maribo. |