Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2010-2
<< indholdsfortegnelse >>

A.C.1.1.8.2 Godkendelse af udenlandske ordninger

Med de nye regler kan pensionstageren, hvis betingelserne er opfyldt, få fradrags- eller bortseelsesret for indbetalinger på sin pensionsordning i et andet EU- eller EØS-land. Det er også muligt for et pensionsinstitut, at få typegodkendt en pensionsordning, så de kan udbyde ordninger til pensionstagere i Danmark efter samme regler, som gælder for danske pensionsinstitutter. Reglerne fremgår af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C.

At en ordning bliver godkendt betyder, at ordningen kan overføres skattefrit til andre ordninger efter samme regler som for ordninger i danske pensionsinstitutter, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 41, at pensionstageren kan få fradrags- eller bortseelsesret for indbetalinger til ordningen i sin danske indkomst efter samme regler som for tilsvarende danske ordninger, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) §§ 18 og 19, at man bliver beskattet af afkastet af ordningen med 15 %, jf. PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 1 og 2 og at pensionstageren bliver beskattet eller skal betale en afgift, når ordningen bliver udbetalt eller der på anden måde disponeres over ordningen.

Betingelser for godkendelse

Betingelserne for at få en ordning godkendt er, at pensionstageren er skattepligtig til Danmark og at han accepterer at blive beskattet af løbende udbetalinger af pensionen i Danmark, også selvom han efterfølgende bosætter sig i udlandet,i det omfang Danmark ville kunne have beskattet udbetalingen, hvis forsikringsselskabet m.v. havde haft hjemsted her i landet. Er pensionstageren omfattet af KSL (kildeskatteloven) §§ 5A og 5B (grænsegængerreglerne), vil pensionstageren også have fradragsret / bortseelsesret for indbetalinger til en godkendt udenlandsk pensionsordning. Pensionsordningen skal være oprettet i et pensionsinstitut i et EU- eller EØS-land (bortset fra Lichtenstein, som Danmark ikke har en informationsudvekslingsaftale med, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15C, stk. 1, litra 6 og stk. 2, litra 3) og skal svare til en dansk skattebegunstiget ordning, det vil sige, at ordningen skal svare til en dansk pensionsordning med løbende udbetalinger (livrente), en ratepensionsordning eller en kapitalpensionsordning. Endelig skal pensionsinstituttet opfylde de krav, der stilles til danske pensionsinstitutter og påtage sig de samme forpligtelser.

Når et pensionsinstitut i EU- eller EØS-land bliver godkendt til at udbyde ordninger i Danmark følger en række forpligtelser. Det er de samme forpligtelser, som SKAT stiller til danske pensionsinstitutter, der udbyder tilsvarende pensionsordninger i Danmark, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C, stk. 1, litra 4 og stk. 2, litra. 2

Krav til pensionsinstituttet

Pensionsinstituttet forpligter sig til, at indeholde og indbetale A-skat (jf. lov om indkomstregister § 3 og kildeskatteloven § 48), pensionsafgift (jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) §§ 25-31 og § 38) og pensionsafkastskat (PAL (pensionsafkastbeskatningsloven) §§ 21-23a) efter samme regler, som gælder for danske pensionsinstitutter, Pensionsinstituttet forpligter sig endvidere til, at indhente en erklæring fra kunden, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C, stk. 2, 2. pkt. Erklæringen er en underskrift fra kunden, hvor han accepterer at blive beskattet i Danmark af de løbende indbetalinger til pensionen.

Derudover forpligter pensionsinstituttet sig til at informere SKAT om ændringer i ejerforhold, pantsættelse af ordningen, afkast af indeståendet på ordningen, ændringer i hvem kunden har som begunstiget, indbetalinger til og udbetalinger fra ordningen, hvis kunden overfører pensionsordningen til et andet pensionsinstitut, og andre forhold, der eventuelt gør, at ordningen ikke længere opfylder de danske regler.

Hvis SKAT typegodkender en pensionsordning, modtager pensionsinstituttet et godkendelsesbevis med et ordningsnummer for hver af den type ordninger, som er godkendt. Hvis en pensionstager får typegodkendt en ordning eller laver en pensionsaftale om en godkendt ordning, sender SKAT et godkendelsesbevis med et ordningsnummer til både pensionstageren ogpensionsinstituttet.

Hvis pensionsinstituttet ikke overholder sine forpligtelser, har SKAT mulighed for at tilbagekalde godkendelsen, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 15 C, stk. 3.

Ansøgning om godkendelse

Både pensionsinstituttet og kunden kan søge om at få en pensionsordning godkendt af SKAT:

Hvis pensionsinstituttet er registreret, og ordningen er typegodkendt af SKAT, skal pensionstageren udfylde blanketten Borgererklæring (blanket 07.056), som pensionsinstituttet indsender til SKAT.

Hvis pensionsinstituttet er registreret hos SKAT, men ordningen ikke er typegodkendt, skal pensionstageren udfylde og indsende blanketten Pensionstager - Ansøgning om at få godkendt en udenlandsk pensionsordning (blanket 07.054).

Hvis pensionsinstituttet ikke er registreret hos SKAT, udfylder pensionsinstituttet blanketten Pensionsinstitut - Ansøgning om at få godkendt en udenlandsk pensionsordning (blanket 07.055), og pensionstageren udfylder blanketten Ansøgning om at få godkendt en udenlandsk pensionsordning (blanket 07.054). Det er pensionstageren som sender blanketterne til SKAT.

Ansøgningsblanketter skal sendes sammen med en kopi af pensionsaftalen til:

Skattecenter Maribo, Brovejen 15A, Postboks 129, 4930 Maribo.

Kopien af pensionsaftalen skal være på enten engelsk, dansk eller et andet skandinavisk sprog. Pensionsinstituttet eller pensionstageren skal selv sørge for en autoriseret oversættelse af aftalen.

Hvis ordningen bliver godkendt af SKAT, modtager pensionsinstituttet et godkendelsesbevis.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.