G.A.3.4.1.3.2.3 Gældsstyrelsen som konkursrekvirent
Indhold
Afsnittet handler om forhold og de formelle regler, der skal iagttages, når Gældsstyrelsen som restanceinddrivelsesmyndighed indgiver konkursbegæring.
Afsnittet indeholder:
- Selvmøderordning
- Gældsstyrelsens Advokatpanel
- Inkassoloven
- Forkyndelse og indkaldelse til møde
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Selvmøderordning
Restanceinddrivelsesmyndigheden forbereder selv de fleste konkurssager, ligesom det er den, der indgiver konkursbegæringen og møder i Skifteretten. Restanceinddrivelsesmyndigheden møder dog kun selv i de sager, der vurderes som ukompliceret, dvs. sager hvor der ikke formodes at være indsigelser mod grundlaget for konkursen.
I de sager, hvor restanceinddrivelsesmyndigheden vurderer sagen som kompliceret, får den bistand til indgivelse af konkursbegæringen af Kammeradvokaten. Kammeradvokaten foretager en vurdering af insolvensbetingelserne og varetager restanceinddrivelsesmyndighedens interesse under behandlingen i skifteretten.
Gældsstyrelsens Advokatpanel
Restanceinddrivelsesmyndigheden har i 2019 etableret et panel af advokater, der er villige til at påtage sig opgaven som kurator i de konkursboer, hvor restanceinddrivelsesmyndigheden er konkursrekvirent.
På baggrund af en turnusordning i de enkelte retskredse vælger restanceinddrivelsesmyndigheden den advokat, der skal indstilles som kurator. Hvis sagen vurderes at kræve særlige kundskaber, kan turnusordningen dog fraviges.
På restanceinddrivelsesmyndighedens hjemmeside fremgår hvilke advokater, der er optaget i panelet.
Inkassoloven
Kammeradvokatens virksomhed er omfattet af inkassoloven. Der skal være sendt en påkravsskrivelse til skyldneren, inden Kammeradvokaten iværksætter yderligere inddrivelsesskridt. Se inkassolovens § 10. I forbindelse med indgivelse af konkursbegæring indebærer dette, at en påkravsskrivelse som hovedregel skal være sendt til skyldneren, inden der foretages videre skridt i retning af konkurs.
Kammeradvokaten skal i påkravsskrivelsen give skyldneren en frist på mindst 10 dage til at indfri fordringen, inden han foretager sig videre i relation til en konkurs. Påkravsskrivelsen skal bl.a. indeholde de nødvendige oplysninger for at kunne bedømme fordringen, dvs.
- specifikation af hovedstol
- forfaldne renter og
- påløbne og mulige kommende inkassoomkostninger
Undladelse af at afgive påkrav
Der er mulighed for at se bort fra kravet om påkravsskrivelse og indfrielsesfrist, hvis det må antages, at opfyldelse af kravet vil medføre en nærliggende risiko for, at fordringen ikke vil kunne inddrives. Se inkassolovens § 11. Bestemmelsen gælder kun retslige skridt som fx konkursbegæring.
Et eksempel kunne være, at en konkurs er nødvendig for at sikre mulighederne for omstødelse eller iværksætte tiltag, der er nødvendige, for at kurator kan fastlåse aktiver eller foretage undersøgelser til brug for en underretning efter konkurslovens § 110, stk. 4.
Efter omstændighederne kan skifteretten give konkursrekvirenten en frist efter konkurslovens § 8 til at dokumentere, at betingelserne efter inkassolovens § 11 er opfyldt. Se UfR 1998.1232 VLR.
Forkyndelse og indkaldelse til møde
Efter at fordringshaver har indgivet konkursbegæringen, lader skifteretten den forkynde for skyldneren, medmindre han på anden måde er blevet bekendt med begæringen. Se konkurslovens § 23, stk. 3.
Samtidig med forkyndelsen indkaldes konkursrekvirenten og skyldneren med mindst en aftens varsel til et møde i skifteretten. Mødet skal så vidt muligt holdes inden tre dage fra konkursbegæringens modtagelse. Se konkurslovens § 23, stk. 2.
Konkursbegæringen bortfalder, hvis fordringshaveren udebliver fra mødet i skifteretten. Se konkurslovens § 23, stk. 4.
Udebliver skyldneren fra mødet, kan dette tillægges processuel skadevirkning, så fordringshaverens anbringender af skifteretten anses for rigtige. Skifteretten kan dog i stedet bestemme, at skyldneren skal fremstilles ved politiets foranstaltning. Se konkurslovens § 23, stk. 5.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsretten | ||
UfR 1998.1232 VLR | Landsretten fastslog, at skifteretten har mulighed for at give konkursrekvirenten en frist til at fremskaffe oplysninger om, hvorvidt betingelserne for anvendelse af inkassolovens § 11 er opfyldt. | Se konkurslovens § 8 |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil