G.A.3.1.1.1.2 Retsvirkninger og særlige forhold vedrørende udlæg, når skyldner har indgået en afdragsordning
Indhold
Dette afsnit beskriver de retsvirkninger og særlige forhold vedrørende udlæg, der gør sig gældende, når skyldner har indgået en afdragsordning.
Afsnittet indeholder:
- Retsvirkningerne af en indgået afdragsordning
- Fratagelse af udlagte effekter, når der samtidig indgås en afdragsordning
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Retsvirkningerne af en indgået afdragsordning
En afdragsordning der overholdes af skyldner, er ikke til hinder for, at restanceinddrivelsesmyndigheden kan foretage og realisere udlæg, foretage modregning, indtrædelse og gennemføre særskilt lønindeholdelse. Se gældsinddrivelsesbekendtgørelsens § 10, stk. 12.
><
Der er ikke klageadgang til Landsskatteretten over et eventuelt modregningsforbehold i forbindelse med en afdragsordning. Se SKM2008.1011.LSR. Landsskatteretten afviste i den pågældende sag at behandle klagen med den begrundelse, at et forbehold for at foretage modregning ikke er en afgørelse, idet der ved et forbehold ikke faktisk bliver foretaget modregning.
For mere information om klageinstanserne på inddrivelsesområdet og restanceinddrivelsesmyndighedens håndtering af klager se afsnit G.A.2.2 Klager.
Fratagelse af udlagte effekter, når der samtidig indgås en afdragsordning
Fogedretten kan bestemme, at ejendele, der er foretaget udlæg i, ikke må tages fra skyldner, når
- skyldner indgår en afdragsordning, der er fastsat af fogedretten og tiltrådt af skyldneren og
- afdragsordningen løber i maksimalt 10 måneder (medmindre fordringshaver har samtykket til andet).
Se retsplejelovens § 525
Bestemmelsens formål er at hindre, at genstande, der har en betydelig brugsværdi for skyldner og skyldners husstand, sælges på tvangsauktion, inden skyldner har haft rimelig mulighed for at betale gælden.
Restanceinddrivelsesmyndigheden anvender de samme principper som Fogedretten. Se retsplejelovens § 525.
Se også
SKM2011.318.ØLR, hvorefter der i medfør afx skatteinddrivelseslovens § 6x, er klageadgang til Fogedretten på pantefogedens afslag på en afdragsordning.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Kommentarer |
Landsretten | ||
SKM2011.318.ØLR | Østre Landsret fandt som følge af forarbejderne til retsplejelovens § 525, og skatteinddrivelseslovens § 5, at en skyldner i medfør af skatteinddrivelseslovens § 6 kan klage til fogedretten over pantefogedens afslag på en afdragsordning efter retsplejelovens § 525, stk. 2. Landsretten udtalte, at der for fogedretten kun undtagelsesvist vil kunne være grundlag for at træffe afgørelse om en afdragsordning efter retsplejelovens § 525, stk. 2, og fandt i den konkrete sag, at der ikke var grundlag for at imødekomme skyldners ønske om en afdragsordning. | På baggrund af afgørelsen er det Gældsstyrelsens opfattelse, at restanceinddrivelsesmyndigheden kan nægte at fastsætte en afdragsordning i medfør af retsplejelovens § 525, stk. 2, når en konkret vurdering taler imod fastsættelse af en afdragsordning. |
Landsskatteretten | ||
SKM2008.1011.LSR | I en afgørelse om, at en skyldner skulle betale afdrag på sin gæld til det offentlige, tog daværende SKAT forbehold om at ville modregne i overskydende skat og børnefamilieydelse. Landsskatteretten afviste at behandle en klage over dette modregningsforbehold. | På baggrund af afgørelsen er det Gældsstyrelsens opfattelse, at der ikke er klageadgang til Landsskatteretten vedrørende modregningsforbehold i forbindelse med afdragsordninger. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil