G.2 Overskydende skat og restskat
Efter indkomstårets udløb foretages ansættelse af den skattepligtige indkomst og grundlaget for beregning af ejendomsværdiskatten. På grundlag heraf beregnes indkomstskatten (slutskatten). I den slutskat, der for et år udskrives for den skattepligtige, med tillæg af eventuel overført restskat mv. efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3 >og afgift efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 A, stk. 5 og 6 jf. lov nr. 922 af 18. september 2013<, modregnes i henhold til § 60 følgende beløb vedrørende samme år:
Ejendomsværdiskat, der er opkrævet foreløbigt, er sædvanligvis indeholdt i A-skat. Er der forinden årsopgørelsen sket tilbagebetaling af foreløbig skat efter KSL (kildeskatteloven) § 55, fragår det tilbagebetalte beløb i de foreløbige skatter, der skal modregnes i slutskatten. Hvis slutskatten med tillæg af evt. overført restskat m.v. efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3 >og afgift efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 A, stk. 5 og 6<, overstiger de foreløbige skatter, der modregnes efter KSL (kildeskatteloven) § 60, skal den skattepligtige betale det resterende beløb, der benævnes 'restskat'. Hvis slutskatten med tillæg af eventuel overført restskat m.v. efter KSL (kildeskatteloven) § 61, stk. 3 >og afgift efter PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 A, stk. 5 og 6<, er mindre end de foreløbige skatter, der modregnes efter § 60, tilbagebetales det overskydende beløb, der benævnes 'overskydende skat', jf. KSL (kildeskatteloven) § 62. Hvis skattebeløb, der ikke bliver indregnet efter § 61, stk. 3, reguleret med tillæg, godtgørelse og renter efter KSL (kildeskatteloven) §§ 61-63 i alt udgør et mindre beløb end >500< kr., opkræves det ikke, jf. KSL (kildeskatteloven) § 62 C, stk. 2. Tilsvarende gælder skattebeløb, der opstår som følge af ændring af ansættelsen efter KSL (kildeskatteloven) § 62 A. Ved beregningen tillægges beløb, der ikke tidligere er opkrævet . Tilbagebetaling af overskydende skat med godtgørelse sker i tiden fra den 1. marts til den 1. >september< i året efter indkomståret, jf. KSL (kildeskatteloven) § 62 stk. 3. Der tilkommer den skattepligtige en rente pr. påbegyndt måned fra den 1. >september< at regne, hvis tilbagebetaling sker efter denne dato. Inden tilbagebetaling finder sted, modregnes eventuelle restancer af personlig skat med påløbne morarenter. I det tilfælde førstegangsopgørelsen udviser en restskat og denne udskrives efter 1. >september< , beregnes der ingen rente, medmindre førstegangsopgørelsen udskrives på baggrund af en taksation. Baggrunden herfor er, at den skattepligtige udenfor taksationstilfælde kan være uden indflydelse på, at årsopgørelsen først udskrives på et senere tidspunkt end 1. >september< . Efter KSL (kildeskatteloven) § 60, stk. 4, kan skatteministeren fastsætte regler, hvorefter der åbnes adgang til, at ægtefæller, der er samlevende ved udgangen af det år, for hvilket slutskatten skal beregnes, kan erklære sig indforstået med, at eventuel overskydende skat, der efter reglerne i KSL (kildeskatteloven) § 62 tilkommer den ene af ægtefællerne, anvendes til udligning af eventuel restskat, som efter reglerne i KSL (kildeskatteloven) § 61 påhviler den anden ægtefælle. De tidligere regler herom, jf. bek. 514 af 28. november 1985, er ophævet, jf. cirk. nr. 135 af 4. november 1988, pkt. 95, og der er indtil videre ikke fastsat nye regler. |
Læs også:
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed