Momslovens kap. 13 indeholder regler om regnskabsbestemmelser, herunder fakturering. Siden 1. januar 2004 har der været fælles EU-regler vedrørende fakturering med baggrund i Rådets direktiv 2001/115 af 20. december 2001. Disse regler fremgår af momssystemdirektivets afsnit XI, kap. 3 og 4 (art. 217 - 249).
§§ 52-55 fastsætter de nærmere regler for registrerede virksomheders fakturering, regnskabsførelse, førelse af lister over EU-salg uden moms og opbevaring af regnskabsmateriale. Bestemmelserne er nødvendige for at kunne opgøre momstilsvaret, dvs. det beløb, som virksomhederne skal indbetale til SKAT.
§ 52 angiver faktureringsbestemmelserne, herunder muligheden for fakturering via tredjemand. Bestemmelsen bemyndiger skatteministeren til at fastsætte nærmere krav til faktureringen samt fravigelse af fakturakravene for bestemte typer af salg, hvilket fremgår af momsbekendtgørelsens kapitel 11 om fakturakrav. Der er endvidere fastsat regler i forbindelse med returnering af varer, prisafslag, efterbetaling og byttehandel, ligesom der er fastsat regler for det tilfælde, at ikke registrerede virksomheder - i strid med reglerne - i en faktura anfører momsbeløb, samt regler for, hvad modtageren skal gøre. I tilknytning hertil er der fastsat bestemmelser for prisangivelser for varer og momspligtige ydelser.
§ 52a fastsætter regler om opbevaring af fakturaer, herunder fakturaer der sendes ad elektronisk vej.
Reglerne for virksomheder og privatpersoner, der udelukkende registreres for enkeltstående salg af nye transportmidler til køber i et andet EU-land, findes i § 53.
§ 54 bemyndiger skatteministeren til at fastsætte bestemmelser om, at virksomhederne skal indsende oplysninger om leverancer (EU-salg uden moms) til registrerede virksomheder i andre EU-lande. Reglerne herom er nærmere beskrevet i N.4.
I § 55 fastsættes regnskabsbestemmelser med henblik på opgørelsen af momstilsvaret for hver momsperiode og for kontrollen med, at momsen bliver rigtigt opgjort og indbetalt. Reglerne skal tillige sikre, at virksomhederne kan opfylde deres oplysningspligt overfor SKAT, jf. § 75. Bestemmelsen i § 55 bemyndiger endvidere skatteministeren til at fastsætte nærmere regler for regnskabsføring og for føring af regnskaber i fremmed valuta. Sådanne nærmere regler er fastsat i kapitel 12 i momsbekendtgørelsen om angivelse og regnskab.
I henhold til lovens § 51b giver SKAT offentligheden adgang til elektronisk at få udleveret virksomheders navne, adresser eller momsnumre. I praksis sker dette ved at foretage opslag på SKATs hjemmeside www.skat.dk /TastSelv Erhverv/Log på TastSelv Erhverv/Find momsnumre (momsnumre i Danmark). Der er også adgang til at få udleveret oplysninger på mundtlig eller skriftlig forespørgsel.
Oplysningerne kan kun afgives, når der i anmodningen er anført et navn, en adresse eller et momsnummer på én eller flere bestemte virksomheder. Det er ikke hensigten at udleverede data skal anvendes i markedsføringsøjemed eller lignende. SKAT vil således ikke være berettiget til i kommercielt øjemed og i konkurrence med Det Centrale Virksomhedsregister (CVR) at sælge oplysninger fra databasen helt eller delvist.
Forespørgselsadgangen er relevant for virksomheder, der udsteder afregningsbilag, som inden udstedelsen bl.a. skal sikre sig, at sælger er momsregistreret. Den elektroniske forespørgselsadgang mindsker besværet, når disse virksomheder skal tjekke om virksomheden er momsregistreret. |