| Den begrænsede skattepligt efter KSL (kildeskatteloven) § 2 omfatter typisk personer med bopæl i en fremmed stat, som modtager indkomst fra kilder her i landet.
Efter de DBO´er, som Danmark har indgået med fremmede stater, vil Danmark som oftest have ret til at beskatte indtægter, som er indkomstskattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1.
I DBO´erne er det typisk aftalt, at vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold, der modtages af en person hjemmehørende i den ene stat, kun kan beskattes i denne stat (bopælsstaten), medmindre arbejdet er udført i den anden stat (arbejdsstaten). Er arbejdet udført der, kan vederlaget beskattes i denne anden stat. Vederlaget kan dog kun beskattes i bopælsstaten, hvis
- modtageren opholder sig i arbejdsstaten i en eller flere perioder, der tilsammen ikke overstiger 183 dage i det pågældende skatteår/kalenderår eller 12 måneders periode, og
- vederlaget betales af en arbejdsgiver, der ikke er hjemmehørende i arbejdsstaten, og
- vederlaget ikke udredes af et fast driftssted eller et fast sted, som arbejdsgiveren har i arbejdsstaten.
I tilfælde af arbejdsudleje, er det bl.a. i den nordiske DBO og den dansk-engelske DBO aftalt, at arbejdsstaten har beskatningsretten til arbejdsvederlaget, uanset at modtagerens ophold i denne stat er 183 dage eller derunder. I andre tilfælde har de kompetente myndigheder mulighed for at aftale, at den virksomhed, som lejer arbejdskraften, må anses som arbejdsgiver, således at arbejdsstaten har beskatningsretten til arbejdsvederlaget. Ved afgørelsen af hvorvidt der er tale om arbejdsudleje anvendes som fortolkning kommentaren til OECD-modellens artikel 15, punkt 8. Tilsvarende fortolkning anvendes til KSL (kildeskatteloven) § 2, stk 1 nr. 3 jf. KSL (kildeskatteloven) cirk. nr. 135 af 4. 11. 1988 pkt. 42.
Uanset om en ydelse er omfattet af KSL (kildeskatteloven) § 2 om begrænset skattepligt kan indholdet af en DBO imidlertid medføre, at der er bopælslandsbeskatning til ydelserne, og dermed kan den interne danske beskatning ikke gøres gældende.
For så vidt angår konsulenthonorarer, medfører DBO´erne, at Danmark kun har beskatningsretten, hvis særlige betingelser er opfyldt.
DBO´erne medfører typisk, at indkomst ved frit erhverv eller ved andet arbejde af selvstændig karakter, der oppebæres af en person, der er hjemmehørende i en kontraherende stat, kun kan beskattes i denne stat, medmindre den pågældende har et fast sted, som til stadighed står til rådighed for vedkommende i den anden kontraherende stat med henblik på udøvelsen af den pågældendes virksomhed. Såfremt den pågældende har et sådant fast sted, kan indkomsten beskattes i denne anden stat, men kun i det omfang, indkomsten kan henføres til dette faste sted.
Det er endvidere typisk aftalt, at såkaldt anden indkomst kun kan beskattes i den stat, hvor personen er hjemmehørende.
Dette indebærer, at hvis konsulenten er hjemmehørende i et aftaleland, kan Danmark i reglen kun beskatte konsulenthonoraret som vederlag for personligt arbejde i tjenesteforhold, der er udført her i landet, eller som indkomst ved frit erhverv, der kan henføres til et fast sted her i landet.
Efter bestemmelserne i en række DBO´er er Danmark forpligtiget til helt eller delvis at frafalde beskatningen af udbytte-, rente- eller royalty-betalinger fra kilder her i landet til modtagere i de pågældende lande.
For så vidt angår udbytte, vil det udbyttebetalende selskab tilbageholde 28 pct. udbytteskat efter de sædvanlige regler, uanset at aktionæren er hjemmehørende i en stat, hvormed Danmark i en overenskomst helt eller delvist har givet afkald på retten til at beskatte udbyttebetalinger her fra landet. I så fald vil aktionæren få udbytteskatten tilbagebetalt via Skattecenter Ballerup.
For så vidt angår royaltybetalinger skal opkrævningen af den danske skat ske ved, at royaltybetaleren indeholder 25 pct. royaltyskat. Hvis royaltymodtageren er hjemmehørende i en stat, hvormed Danmark i en DBO helt eller delvist har givet afkald på dansk beskatning af royalty, kan royaltybetaleren få Skattecenter Ballerups tilladelse til at undlade at indeholde royaltyskat eller indeholde royaltyskat med en lavere sats end 25 pct.
I nogle DBO´er findes der regler om, at Danmarks afkald på eller begrænsning af retten til at beskatte betalinger fra kilder her i landet til en modtager i den anden stat kun gælder, hvis modtageren dokumenterer, at betalingen medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst i den anden stat. I disse tilfælde må modtageren dokumentere, at denne betingelse for Danmarks afkald på eller begrænsning af beskatningsretten er opfyldt. |