Et skattecenters sagsbehandling kan bestå i beslutninger, som fx videregivelse af kontroloplysninger til et andet skattecenter, et skattecenters beslutning om at høre et andet skattecenter til brug for en sags afgørelse eller indhentning af yderligere oplysninger hos andre myndigheder eller virksomheder.
Der er i disse tilfælde ikke tale om en afgørelse i forvaltningslovens forstand, men om processuelle beslutninger som et led i sagens behandling.
I FOB 1998, 284 blev Told- og Skattestyrelsens beslutning om at oversende en sag til Kammeradvokaten til nærmere bedømmelse af, om sagen var egnet til at blive forelagt for domstolene i form af et civilretligt erstatningssøgsmål, ikke betragtet som en afgørelse i forvaltningsretlig forstand.
Processuelle beslutninger er ikke omfattet af pligten til partshøring, begrundelse, klagevejledning m.v. og kan ikke påklages.
I det omfang processuelle beslutninger indebærer behandlinger som fx elektronisk indhentning eller videregivelse af oplysninger, vil sådanne behandlinger imidlertid efter persondataloven (PDL) være omfattet af den registreredes ret til at gøre indsigelse over for den dataansvarlige mod, at oplysninger om vedkommende gøres til genstand for behandling, jf. PDL § 35.
Indsigelse efter PDL § 35, har ikke opsættende virkning, og den dataansvarlige, der har truffet afgørelse om, at en indsigelse ikke kan imødekommes, kan derfor fortsætte sagsbehandlingen indtil det tidspunkt, hvor tilsynsmyndigheden træffer afgørelse om, at indsigelsen er berettiget.
En indsigelse mod en behandling af personoplysninger vil være berettiget, hvis behandlingen ifølge lovgivningen er ulovlig.
En indsigelse mod behandling af en i øvrigt lovlig behandling vil kunne anses for berettiget, hvis den registrerede anfører tungtvejende grunde til støtte for, at behandlingen på grund af en særlig og individuel situation for den registrerede ikke bør finde sted. Den dataansvarlige skal derfor foretage en konkret vurdering af, om der foreligger sådanne særlige omstændigheder omkring netop denne registrerede person, at behandlingen af oplysninger om den registrerede bør indskrænkes eller indstilles. Dette vil efter omstændighederne fx kunne være tilfældet for en medarbejder i en virksomhed eller myndighed, som på grund af chikane fra en tidligere ægtefælle ikke ønsker sit navn anført i en medarbejderfortegnelse på en hjemmeside på Internettet.
Den registrerede kan efter persondataloven klage til Datatilsynet over behandling af oplysninger vedrørende den pågældende, jf. PDL § 40.
|