Efterangivelser | På told-, moms- afgifts- og arbejdsgiverkontrolområdet sker en del ændringer ved hjælp af efterangivelser, som den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren underskriver. Efterangivelsen forudsætter enighed mellem den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren og SKAT. Dette dokumenteres ved at den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren skriftligt bekræfter sin enighed og SKAT skriftligt tilkendegiver, at sagen kan afsluttes på denne måde.
Når efterangivelsen er underskrevet, er der ikke tale om en afgørelse i forvaltningsretlig forstand, idet den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren accepterer ændringen. Der er derfor tale om en vejledning, der giver anledning til en frivillig efterangivelse, og da der således ikke er tale om en afgørelse, vil ændringen ikke kunne påklages, og der skal ikke udarbejdes forslag til afgørelse, sagsfremstilling, begrundelse, klagevejledning m.v.
Når efterangivelsen er underskrevet, er sagen om ændringen afsluttet, uanset om et eventuelt skyldigt beløb ikke indbetales og efterfølgende må inddrives.
Den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren har ikke mistet sin mulighed for at klage, hvis den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren efterfølgende skulle mene, at ændringen er forkert. I disse tilfælde må den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren henvende sig til SKAT, som så skal træffe en egentlig afgørelse i sagen.
I toldsager kan en underskrevet efterangivelse dog kun ændres, hvis fristen for at anmode om godtgørelse ikke er overskredet, jf. toldkodeksens art. 236 og afsnit G.7.
Proceduren med underskrivelse af efterangivelsen kan ikke følges, hvis der er flere parter, idet de øvrige parter i så fald mister deres klagemulighed (fx kan en indkomstmodtager have en så væsentlig, direkte, retlig og individuel interesse i udfaldet af en sag, som arbejdsgiverkontrollen har rejst mod en indeholdelsespligtig, at han bliver part i sagen, jf. afsnit E.3.5.). I så fald må der træffes en egentlig afgørelse efter eventuel høring af alle parter efter forvaltningslovens regler.
Hvis den afgiftspligtige/indeholdelsespligtige/klarereren ikke er enig i efterangivelsen skal SKAT træffe en egentlig afgørelse i sagen. Det vil sige, at der skal udarbejdes et forslag til afgørelse og en sagsfremstilling med begrundelse, endvidere skal der gives klagevejledning m.v., se afsnit E.3. Det bemærkes i den forbindelse, at indbetaling af et eventuelt beløb uden underskrift ikke i sig selv kan tolkes som enighed.
|