G.A.3.1.6.2.2 Fordringstyper der ikke kan eftergives
Indhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af, hvilke fordringer der ikke kan eftergives efter reglerne i gældsinddrivelseslovens §§ 13-15.
Afsnittet indeholder:
- Gæld til private
- Pantefordringer og lignende
- Udenlandske fordringer
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Gæld til private
Bestemmelserne om eftergivelse i gældsinddrivelsesloven, omfatter alene gæld til det offentlige. Se gældsinddrivelseslovens § 13, stk. 1.
Restanceinddrivelsesmyndigheden inddriver i visse tilfælde gæld til private fordringshavere. Som eksempel herpå kan nævnes underholdsbidrag, der ikke er forskudsvist udlagt af det offentlige. Gæld til private fordringshavere kan ikke eftergives, da der ikke er tale om gæld til det offentlige.
Har skyldner overvejende gæld til private fordringshavere, vil betingelserne for eftergivelse af gæld til det offentlige ofte ikke være opfyldt, idet skyldner sjældent vil kunne opnå en varig forbedring af sine økonomiske forhold ved alene at få eftergivet gælden til det offentlige. I sådanne situationer vil det derfor oftest være mere relevant for skyldner at søge gældssanering ved skifteretten. Restanceinddrivelsesmyndigheden vejleder skyldner om muligheden for at søge gældssanering ved skifteretten.
Pantefordringer og lignende
I overensstemmelse med de almindelige gældssaneringsprincipper ses der ved eftergivelsen bort fra pantefordringer, i det omfang pantet strækker til. Se herved princippet i konkurslovens § 199, stk. 4, som ændret ved § 1, nr. 43 i lov nr. 896 af 21. juni 2022 (tidligere § 199, stk. 2), og SKM2008.90.LSR.
Gæld omfattet af andre lignende sikkerhedsrettigheder såsom udlæg og ejendomsforbehold, omfattes ligeledes ikke af eftergivelsen. Det betyder, at sådanne udlæg m.v. kan realiseres uanset om skyldner er meddelt eftergivelse. Se eksempelvis SKM 2008.90.LSR, hvor der ikke kunne ske eftergivelse af en skyldners gæld, da der var foretaget udlæg for hovedparten af kravet i ægtefællens bolig.
►At der kun ses bort fra pantefordringer og lignende i det omfang, pantet strækker til, betyder, at et eventuelt restkrav, der opstår i forbindelse med, at den sikrede fordring ikke dækkes ved realisation af pantet, omfattes af eftergivelsen.
Da pantefordringer og lignende ikke realiseres som følge af eftergivelsessagen, kan det først senere fastslås, om der vil være et tilbageværende usikret restkrav. Derfor medtages de pantesikrede fordringer ikke i opgørelsen over krav, der indgår i eftergivelsessagen, og fordringerne dækkes ikke, når skyldner foretager indbetalinger i henhold til en afgørelse om delvis eftergivelse. Dette skyldes, at skyldner fortsat vil skulle betale afdrag på hele pantefordringen, indtil gælden enten afvikles eller pantet realiseres.
Dette medfører samtidig, at fordringshaver kan gøre restkravet gældende mod skyldner, efter pantet er realiseret. Restkravet skal dog nedsættes med samme procent, som de øvrige fordringer, der var omfattet af eftergivelsen. Skete der fuldstændigt bortfald af skyldners gæld, der var omfattet af eftergivelsen, vil restkravet således også bortfalde.◄
Udenlandske fordringer
Restanceinddrivelsesmyndigheden kan ikke eftergive udenlandske fordringer, der inddrives efter bistandsanmodning fra udlandet, selvom disse fordringer inddrives efter reglerne i gældsinddrivelsesloven. Hvorvidt sådanne skal eftergives, afgøres af den stat, der har anmodet om bistand.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Kommentarer |
SKM2008.90.LSR | Landsskatteretten fastslog, at der ikke kunne ske eftergivelse efter opkrævningslovens § 15, stk. 1, af gæld til det offentlige, som ansås for sikret ved et udlæg i klagerens ægtefælles andelsbolig. | Det er Gældsstyrelsens opfattelse, at princippet i konkurslovens § 199, stk. 4, som ændret ved § 1, nr. 43 i lov nr. 896 af 21. juni 2022 finder anvendelse i eftergivelsessager. Herved kan pantefordringer og fordringer omfattet af lignende sikkerhedsrettigheder ikke eftergives. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil