Til forside TAX.DK - skat & afgift
Den Juridiske Vejledning 2022-2
<< >>

F.A.10.2.3.4 Royalties og licenser

Royalties og licensafgifter vedrører de importerede varer, når de aftalte rettigheder, som overdrages ved aftalen, er indeholdt i de solgte varer. Det vil sige, at royalties og licensafgifter er betalinger for at anvende rettigheder, som hænger uløseligt sammen med de importerede varer.

Royalties og licensafgifter skal i visse tilfælde lægges til transaktionsværdien og anses dermed for at være en del af toldværdien af de indførte varer. Dette forudsætter, at betalingen for sådanne royalties og licenser ikke er inkluderet i de importerede varers pris.

Se EUTK art. 71, stk. 1, litra c.

Se GF art. 136.

Royalties og licenser, der er relevante i forbindelse med told, vedrører:

  • Fremstillingen af den vare, der importeres. Der tænkes på fx patenter, det vil sige eneret til i en periode at udnytte en industriel opfindelse, tegninger, mønstre og knowhow.
  • Salget til udførsel til EU af den vare, der importeres. Der tænkes på fx fabriks- og varemærker, registrerede mønstre og standarder.
  • Anvendelsen eller videresalget af den vare, der importeres. Der tænkes på fx ophavsret, knowhow om fremstillingsmetoder og varemærker. Det vil sige ret til i et tidsrum at anvende karakteristiske kendetegn for at udskille en bestemt fabrikants eller forhandlers produkt.

Royalties og licenser indgår i toldværdien, når køberen er forpligtet til at betale for disse som en del af købsaftalen, hvad enten betalingen skal ske direkte eller indirekte, men værdien ikke er indbefattet i den pris, der faktisk er betalt eller skal betales. Ved vurdering af, om royalties eller licensafgift skal medregnes i toldværdien, er beregnings- og betalingsmåden uden betydning.

En royalty eller en licensafgift anses som værende en betingelse for salget, når én af følgende grundlæggende betingelser er opfyldt.

  • Sælgeren, eller en person knyttet til denne, kræver, at køberen betaler for disse.

  • Køberens betaling sker som led i opfyldelse af en kontraktlig forpligtelse over for sælgeren.

  • Varen ikke kan sælges til eller købes af køberen, uden betaling for royalty eller licensretten til en licensgiver.

Medmindre det modsatte er bevist, formodes betalingen af royalties og licenser alene at vedrøre de pågældende importerede varer, når betalingen for royalties og licenser udledes af prisen for disse varer.

Hvis royalties eller licensafgifter kun til dels vedrører de indførte varer, til dels andre bestanddele eller komponenter, som tilsættes varerne efter indførslen, eller arbejds- eller tjenesteydelser præsteret efter indførslen, skal der foretages en passende justering.

Royalties og licensafgifter betales stort set altid på grundlag af en skriftlig aftale. Denne aftale er toldmyndighedernes udgangspunkt, når det skal afgøres, om betingelserne er opfyldt. Der kan eventuelt være flere aftaler, som skal ses i sammenhæng. Betingelserne i skriftlige aftaler kan være direkte udtrykt eller underforstået.

Etableringsstedet for modtageren af betalingen for licens- eller royaltyaftalen er uden betydning.

Se GF art. 136, stk. 1 - 5.

Eksempel

I sag C-173/15, GE Healthcare, som vedrørte GE Medical, der havde indgået en licensaftale med Monogram Licencing. I den forbindelse havde Mongram Licencing givet GE Medical en gratis, ikke-eksklusiv licens til brug af koncernens varemærke i forbindelse med produkter, der produceres og sælges og tjenesteydelser, der erlægges med overholdelse af visse kvalitetsstandarder.

Domstolen fastslog, at det ikke var et krav, at beløbet for royalties eller licensafgifter var fastsat på tidspunktet for indgåelsen af licensaftalen eller på tidspunktet for toldskyldens opståen, for at disse royalties eller licensafgifter kunne anses for at vedrøre de solgte varer, selvom de kun delvist vedrørte disse.

Domstolen fastslog desuden, at royalties eller licensafgifter udgør en "betingelse for salg" af de varer, der skal værdiansættes, når betalingen af disse royalties eller licensafgifter inden for den samme koncern kræves af en virksomhed, der er forbundet med såvel sælgeren som køberen, og de erlægges til fordel for denne virksomhed.

Endelig fastslog domstolen, at de justerings- og fordelingsforanstaltninger, som bestemmelsen omhandler, kan gennemføres, når toldværdien af de omhandlede varer ikke er blevet fastsat i henhold til transaktionsværdien, men efter den subsidiære metode.

I sag C-76/19, Curtis Balkan, der vedrørte beregning af toldværdien ifm. betaling af royalties for retten til at anvende et patent, fastslog domstolen, at det ved afgørelsen af, om en royalty vedrørte de varer, som skulle værdiansættes, ikke var udslagsgivende, hvordan royaltyen blev beregnet, men hvorfor royaltyen blev betalt. Det afgørende var således i det aktuelle tilfælde, hvad licenshaveren fik til gengæld for sin betaling.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning

Læs også:
BEREGNER
Med Skatteberegning 2023, kan du beregne skatten for indkomståret 2023. Da skatteberegneren har form af et Excel-regneark, er det muligt at gemme de indtastede oplysninger på din egen computer. Skal du beregne skatten for indkomståret 2022, skal du i stedet benytte Skatteberegning 2022.
,, Advokat Tommy V. Christiansen har gjort gældende, at der på intet tidspunkt rejses kritik af klienten, og at klienten selv må tage stilling til, hvorvidt der er grundlag for en reaktion og i givet fald må anlægge en injuriesag.
En lejeindtægt fra udlejning af et værelse til beboelse vil i mange tilfælde være skattefri. Det gælder, uanset om du selv ejer din bolig eller er lejer.
,, I de løbet af de nævnte tre år har Østre Landsret afsagt i alt 162 domme i skattesager. I disse har den skattepligtige fået helt eller delvis medhold i 19 af sagerne. Det svarer til, at de skattepligtige har tabt 88% af sagerne.

I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, I en artikel i Berlingske Tidende afviser Dommerforeningens formand, at der er behov for specialisering ved domstolene.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
SKAT er pr. 1. juli 2018 blevet splittet op i 7 styrelser: Skattestyrelsen, Toldstyrelsen, Vurderingsstyrelsen, Gældsstyrelsen, Motorstyrelsen, Udviklings- og Forenklingsstyrelsen samt Administrations- og Servicestyrelsen.
,, Udlejes et sommerhus, som også benyttes privat, vil lejeindtægten ofte være skattefri. I visse tilfælde vil en del af lejen dog skulle beskattes.
,, Selvstændige, der driver deres virksomhed som et ApS eller et A/S, vil således igen kunne få omkostningsgodtgørelse, når en afgørelse fra SKAT indbringes for Landsskatteretten eller de almindelige domstole.
Kommuneskatte­procenterne bliver lagt til grund ved skatteberegningen for indkomståret 2023. Afgørende er, i hvilken kommune man havde bopæl den 5. september 2022.

,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.

Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.