E.B.2.4 Når transaktionen er aflyst eller slettet og senere registreres på ny
Indhold
Dette afsnit handler om, hvad der sker, når en transaktion aflyses eller slettes og dernæst tinglyses/registreres på ny.
Afsnittet indeholder:
- Konsekvens ved aflysning eller sletning
- Genanmeldelse af tidligere aflyste rettigheder
- Ingen modregning i den tidligere betalte afgift
- Eksempel: Fornyelse af rettighed og betaling af afgift.
Konsekvens ved aflysning eller sletning
Når en rettighed aflyses eller slettes fra
- Tingbogen
- Bilbogen
- Andelsboligbogen
- Personbogen
bortfalder den rettighed, som er tinglyst.
Se også
Se afsnit E.B.2.9 Betingelserne for at afgiften kan betales tilbage om betingelserne for tilbagebetaling af den betalte afgift på grund af dokumentets aflysning/sletning.
Genanmeldelse af tidligere aflyste rettigheder
Ønskes rettigheden senere "genoplivet" ved en fornyet tinglysning, er "genanmeldelsen" til tinglysningen, som der skal beregnes afgift af, omfattet af de almindelige regler.
Ingen modregning i den tidligere betalte afgift
Den tidligere betalte afgift kan ikke modregnes i den afgift, som skal betales ved den fornyede tinglysning af dokumentet, uanset at betingelserne i TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 23 for tilbagebetaling af afgiften som følge af dokumentets aflysning eller sletning er opfyldt.
Dette skyldes, at tilbagebetaling efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 23 kun kan ske efter særskilt ansøgning til Skatteforvaltningen via eTl.
Eksempel: Fornyelse af rettighed og afgiftsbetalingen
Et skøde, hvorefter et sommerhus ►til en værdi af 1.000.000 kr.◄ er overdraget til køber den 1. august 2021, anmeldes og tinglyses den 15. august 2021. Anmelderen betaler samtidigt 7.750 kr. i tinglysningsafgift.
Tinglysningen er sket med en frist til at hente tilladelse fra Justitsministeriet til at erhverve ejendommen, da køberen ikke er dansk statsborger. Efter flere fristforlængelser udløber seneste frist den 15. februar 2022, uden at tilladelsen er givet. Da der ikke er søgt om fristforlængelse, slettes skødet fra tingbogen den 15. februar 2022.
Den 5. marts 2022 tinglyses skødet igen uden frist, da tilladelse er opnået, og anmelderen betaler den faste afgift (1.750 kr.) i tinglysningsafgift.
Afgiftsberegningen ved den nye tinglysning
Ved skødets fornyede tinglysning den 5. marts 2022 er der tale om en ny anmeldelse, som også skal afgiftsberigtiges i henhold til TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 4 med i alt 7.750 kr.
Anmelderen, der kun har betalt den faste afgift på 1.750 kr. for tinglysningen den 5. marts 2022, skal derfor yderligere betale 6.000 kr. i afgift ►(0,6 procent af afgiftsgrundlaget på 1.000.000 kr.).◄
Da hele afgiften på 7.750 kr. ikke er betalt i forbindelse med anmeldelsen, skal anmelderen også betale en forhøjet afgift på 5 procent af det skyldige beløb på 6.000 kr., dvs. 300 kr. Se TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 20.
Der skal således betales yderligere i alt 6.300 kr. for tinglysningen af skødet den 5. marts 2022.
De 300 kr. skal dog ikke betales, hvis den manglende afgift er efterbetalt inden for 6-dagesfristen. Se afsnit E.B.2.7.3 Forhøjet afgift og renter.
Tilbagebetaling af den tidligere afgift
Det ejerskifte af ejendommen, som blev tinglyst den 15. august 2021, er tinglysningsmæssigt aflyst igen, da skødet blev slettet fra tingbogen den 15. februar 2022.
Adkomsten til ejendommen er derfor den 15. februar 2022 derfor gået tilbage til den oprindelige ejer, hvilket er mindre end 9 måneder efter, at ejendommen er overtaget af køberen.
Da betingelserne for godtgørelse efter TAL (tinglysningsafgiftsloven) § 23 stk. 1, nr. 1, er opfyldt, kan den afgift, der blev betalt ved tinglysningen den 15. august 2021 - dog fratrukket 1.750 kr. - betales tilbage ved at sende ansøgning til Skatteforvaltningen via eTl med ekspeditionstype "Afgiftsgodtgørelse" Afgiften kan også tilbagebetales efter § 23 stk. 1, nr. 2.
Se også
Se afsnit E.B.2.9.1.1 Tilbagebetaling af afgiften ved aflyst ejerskifte af fast ejendom om mulighederne for at få afgiften betalt tilbage.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil