C.F.8.2.2.11.1.3 Fastlæggelse af kildeland
Beskatningsretten til en renteindtægt kan være fordelt mellem det land, som renten stammer fra (kildelandet), og det land, hvor fordringshaveren er hjemmehørende (bopælslandet). Se afsnit C.F.8.2.2.11.3 Beskatningsretten til renteindtægter om beskatningsretten. Modeloverenskomsten indeholder derfor regler om, hvor en rente skal anses for at være opstået. Se modeloverenskomstens artikel 11, stk. 5.
En rente anses for at være opstået i det land, hvor skyldneren er hjemmehørende. Se modeloverenskomstens artikel 11, stk. 5, 1. punkt.
Hvis:
- skyldneren har et fast driftssted i et af de lande, der er parter i DBO'en, og
- den gældsfordring, som rentebetalingen vedrører, skal henføres til det faste driftssted, og
- udgiften til rentebetalingen afholdes af det faste driftssted,
anses renten dog i stedet for at være opstået i det land, hvor det faste driftssted findes. Se modeloverenskomstens artikel 11, stk. 5, 2. punkt. Den sidste betingelse er nærmere omtalt i punkt 27 i kommentaren til modeloverenskomstens artikel 11.
Disse betingelser gælder også, hvis foretagendet ikke selv har skattemæssigt hjemsted i et af de lande, der er parter i DBO'en. Se modeloverenskomstens artikel 11, stk. 5, 2. punkt.
Bemærk
Nogle danske DBO'er mangler dette stykke. Det er DBO'er, der ikke fordeler beskatningsretten til renteindkomst, men tildeler fordringshaverens bopælsland beskatningsretten alene. Se oversigten i afsnit C.F.8.2.2.11.3.2 Beskatningsret for det land, hvor renten er opstået (kildelandet).
I DBO'er, der giver bopælslandet beskatningsretten alene, er der ikke noget behov for regler om, hvor renteindkomsten stammer fra. Modeloverenskomsten lægger derfor op til, at stk. 5 ikke skal medtages i disse DBO'er. Se punkt 31 i kommentaren til modeloverenskomstens artikel 11.
Se også
- C.F.8.1.1 om begreberne kilde- og bopælsland
- C.F.8.2.2.5 (artikel 5) om begrebet fast driftssted.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil