C.A.8.4.5 Samlivsstatus ændret ved dødsfald
Indhold
Dette afsnit handler om fordelingen af indkomsten ved erhvervsvirksomheden i tilfælde af, at den ene ægtefælle afgår ved døden i løbet af indkomståret.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Afdødes erhvervsvirksomhed
- Efterlevendes erhvervsvirksomhed
- Friere fordelingsregel.
Regel
I det indkomstår en af ægtefællerne dør, beskattes indkomst fra virksomheden hos den ægtefælle, der ejer virksomheden.
Afdødes erhvervsvirksomhed drevet af efterlevende
Dødsboskatteloven indeholder regler, der gør det muligt for dødsboet at bestemme, at den efterlevende ægtefælle beskattes af et rimeligt arbejdsvederlag for den indsats, der er ydet i virksomheden fra indkomstårets begyndelse til dødsfaldet. Beløbet kan så fradrages hos afdøde/boet. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 9 stk. 1, nr. 6, § 22, stk. 1, nr. 6, og § 44 stk. 1.
Afdøde har drevet den efterlevendes virksomhed
Hvis den afdøde har drevet den efterlevende ægtefælles erhvervsvirksomhed (eller har været medarbejdende ægtefælle), har den efterlevende ægtefælle mulighed for at bestemme, at et rimeligt arbejdsvederlag for afdødes arbejdsindsats i virksomhedens beskattes hos afdøde/boet. Beløbet kan så fradrages ved opgørelsen af den efterlevende ægtefælles skattepligtige indkomst. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1 nr. 7, § 22, stk. 1, nr. 7, samt § 44, stk. 2
Friere fordelingsregel
Reglen gælder også for ægtefæller, som opfylder betingelserne for at benytte den friere fordelingsregel i KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 8, indtil dødsfaldet. Den del af resultatet, som ville kunne overføres efter KSL (kildeskatteloven) § 25 A, stk. 8, betragtes som et rimeligt arbejdsvederlag. Hele virksomhedens resultat indtil dødsfaldet skal derfor ikke beskattes hos ejeren af virksomheden, men kan fordeles mellem ægtefællerne efter en fordelingsnorm begrundet i virksomhedens drift.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil