E.A.7.8.7 Afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse
Indhold
Dette afsnit indeholder en beskrivelse af reglerne om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse.
Afsnittet indeholder:
- Afgiftsfritagelse for varer, der er indført fra udlandet
- Afgiftsfritagelse for varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer
- Godtgørelse ved eksport
- Lukkede anlæg.
Afgiftsfritagelse for varer, der er indført fra udlandet
Det følger af KLORAL § 9, at der er afgiftsfrihed for varer, der indføres eller modtages fra udlandet i samme omfang og under samme betingelser som gælder for afgiftsfrihed efter ML (momsloven) § 36, stk. 1, nr. 1 -3. Se afsnit D.A.10.3.3 Endelig indførsel ML § 36, stk. 1, nr. 2 og 3 om endelig indførsel.
Bemærk
Ved lov nr. 810 af 9. juni 2020 blev momsreglerne ved salg til private i EU ændret. De nye regler trådte i kraft den 1. juli 2021.
Den 1. juli 2021 erstattes importmomsfritagelsen i ML (momsloven) § 36, stk. 1, nr. 3 af ordningen Moms Import One Stop Shop, hvor virksomheder, der sælger varer til forbrugere i EU, som leveres fra lande uden for EU, kan angive og betale moms af forsendelser med en værdi indtil 150 euro (ca. 1.115 kr.) efter en forenklet ordning. Se ML (momsloven) § 66l.
Indførsel af varer pålagt nationale punktafgifter som købes fra virksomheder, som er tilsluttet Moms Import One Stop Shop, er alene punktafgiftspligtige, når forsendelsens værdi er over 150 euro (ca. 1.115 kr.). Indtil 1. juli 2021 var beløbsgrænsen 80 kr.
Indførsel af varer pålagt nationale punktafgifter fra virksomheder, som ikke er tilsluttet Import Moms One Stop Shop, er punktafgiftspligtige uanset forsendelsens værdi. Indtil 1. juli 2021 var beløbsgrænsen 80 kr.
Forsendelser af varer pålagt EU-harmoniserede punktafgifter kan ikke indgå i ordningen Moms Import One Stop Shop. Se ML (momsloven) § 66l. Disse er således punktafgiftspligtige i alle tilfælde uanset forsendelsens værdi.
Afgiftsfritagelse for varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer
Der er ikke afgift på varer, der leveres til diplomatiske repræsentationer, internationale institutioner mv., der er omtalt i TDL § 4, samt personer, der er knyttet til disse. Se KLORAL § 7.
Godtgørelse ved eksport
Virksomheder, der ikke er registreret som oplagshaver efter KLORAL, kan få afgiften godtgjort af varer, der eksporteres. Dette gælder også for varer, der ikke i sig selv er afgiftspligtige, men som indeholder afgiftspligtige klorerede opløsningsmidler. Det er en betingelse, at den årlige godtgørelse udgør mindst 500 kr. Se KLORAL § 8.
Virksomhederne skal anvende blanket 29.002, når de anmoder om godtgørelse.
Se i øvrigt afsnit E.A.1.7 Afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse om afgiftsfritagelse og afgiftsgodtgørelse.
Registrerede varemodtagere
Registrerede varemodtagere kan uden bevilling efter afgiftsperiodens udløb angive det godtgørelsesberettigede beløb for varer leveret til udlandet direkte på afgiftsangivelsen, jf. KLORAL § 8, stk. 1. Det årlige mindstebeløb på 500 kr. gælder ikke ved angivelse af det godtgørelsesberettigede beløb for varer leveret til udlandet.
Ikke registrerede virksomheder
Virksomheder, der ikke er registreret efter KLORAL, skal have en bevilling for at ansøge om godtgørelse efter KLORAL § 8. Det er en betingelse, at den årlige godtgørelse udgør mindst 500 kr. Se bemærkningerne til lov nr. 1728 af 27. december 2018.
Henvendelser vedrørende bevillinger kan sendes til Skatteforvaltningen via TastSelv Erhverv. Klik i TastSelv Erhverv på Kontakt > Send besked > Moms, lønsum, told og punktafgifter > Punktafgifter > Destruktioner og bevillinger.
Lukkede anlæg
Virksomheder kan få bevilling til godtgørelse af den betalte afgift af opløsningsmidler, der anvendes i lukkede anlæg, hvor der ikke udledes klorerede opløsningsmidler til omgivelserne. Det er endvidere en betingelse, at de afgiftspligtige opløsningsmidler nedbrydes fuldstændigt til stoffer, der ikke indeholder organisk bundet klor, frit klor eller klorbrint. Det er en betingelse, at den årlige godtgørelse er mindst 500 kr., se KLORAL § 8, stk. 2. Virksomheder, der ønsker bevilling til godtgørelse, skal rette henvendelse til Skatteforvaltningen.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil