C.H.4.6.2.1 Modtagerne af kompensation
Dette afsnit beskriver reglerne for, hvem der er modtager af tilbagebetalingen.
Afsnittet indeholder:
- Den, der hæfter for skatterne på tidspunktet for beregningen af kompensationstilbuddet
- Partsstatus i tilbagebetalingsordningen.
Den, der hæfter for skatterne på tidspunktet for beregningen af kompensationstilbuddet
Udbetaling af kompensation efter tilbagebetalingsordningen sker til ejendommens ejer eller ejere og andre, der på tidspunktet for beregningen af kompensationstilbuddet i forhold til stat eller kommune hæfter for de skatter, der opkræves på grundlag af den ejendomsvurdering, som tilbagebetalingen vedrører. Se EVL § 74, stk. 2, 1. pkt. Det vil dermed være op til en ny ejer, der vil skulle betale en eller flere rater af grundskylden, at blive kompenseret af den tidligere ejer via refusionsopgørelsen.
Udbetalingen af kompensation kan altid ske til den, der er registreret som ejer af ejendommen på beregningstidspunktet, uanset at der sker ejerskifte efterfølgende. Dette gælder også, selvom en senere ejer eksempelvis har overtaget forpligtelsen til at betale forfalden grundskyld. I dette tilfælde udbetales kompensationen for så vidt angår den del af grundskylden til den tidligere ejer, da det er denne ejer, der stod registreret som ejer på beregningstidspunktet.
Særligt om ejendomsværdiskat
Ejendomsværdiskatten påhviler ejendommens ejer. Har en ejendom flere ejere, pålignes ejendomsværdiskatten de enkelte ejere efter deres forholdsmæssige ejerandel. Hvis en ejendom fraflyttes, betales der kun ejendomsværdiskat frem til fraflytningstidspunktet. Ved indflytning betales der på tilsvarende måde ejendomsværdiskat fra indflytningstidspunktet.
Ejendomsværdiskatten indgår i årsopgørelsen for den enkelte skattepligtige. Det er således umiddelbart klart, hvem der har betalt ejendomsværdiskat af hvilken ejendom og for hvilke år. Det er hermed også umiddelbart klart, hvem der for et givet år skal have kompensation for en for meget betalt ejendomsværdiskat.
Særligt om grundskyld og udlejesituation
Er der tale om en udlejningssituation, er det fortsat ejendommens ejer, der hæfter for betalingen af grundskylden. Dette gælder, uanset om grundskylden er medtaget som en omkostning, der er indregnet i huslejen, eller om det i en lejekontrakt måtte være aftalt, at grundskylden betales af lejer. Det kontraktlige forhold mellem udlejer og lejer ændrer ikke det forhold, at ejeren hæfter for grundskylden over for kommunen.
Kompensationen skal anses for et samlet kompensationsbeløb på udbetalingstidspunktet og ikke tilbagebetaling af skatter for de enkelte år, tilbagebetalingsordningen vedrører. Se afsnit C.H.4.6.1 Kompensationsbeløbet. Det betyder, at transporter i overskydende skatter for de pågældende år ikke vil omfatte kompensationen, hverken helt eller delvist.
Selvom kompensationen ikke civilretligt betragtes som tilbagebetaling af skatter, vil kompensationen i relation til reglerne i lejelovens § 52 og erhvervslejelovens § 12 betragtes som tilbagebetaling af skatter. Se EVL § 75, stk. 3. Ønsker en lejer del i kompensationsbeløbet, må kravet rettes mod udlejer.
Myndighederne vil ikke med frigørende virkning kunne udbetale kompensation til en lejer.
Partsstatus i tilbagebetalingsordningen
Ingen andre end de i EVL § 74, stk. 2, 1. pkt., nævnte kan opnå partsstatus i relation til tilbagebetalingsordningen. Se EVL § 74, stk. 2, 2. pkt.
Tilbagebetalingsordningen kan ikke føre til, at en tidligere ejer af en ejendom vil være part i 2020-vurderingen, da den tidligere ejer ikke vil blive beskattet direkte på grundlag af denne vurdering. Den tidligere ejer vil alene have en afledt, indirekte interesse i resultatet af den nye vurdering, fordi den nye vurdering vil danne grundlag for beregningen af tilbuddet om kompensation. Se afsnit C.H.4.7.2 Klage over eller genoptagelse af 2020-vurderingen om klageberettigede til 2020-vurderingen.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil