C.D.8.9.1.2.4.4 Aktieudbytte
Indhold
Dette afsnit beskriver skattepligten af aktieudbytte for de foreninger mv., der er omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 6.
Afsnittet indeholder:
- Skattepligten af aktieudbytte
- Udbyttefrikort
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skattepligten af aktieudbytte
Aktieudbytter er skattefrie for de foreninger, der er omfattet af SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 6 medmindre der er tale om næringsvirksomhed.
Det er Skattestyrelsens opfattelse, at udbytte af aktier, der er tæt forbundet med driften af en erhvervsvirksomhed, også er skattepligtige. Se SKM2002.67.LSR, der vedrørte indtægter af investeringsforeningsbeviser, men hvor Landsskatteretten fandt, at indtægterne var skattepligtige, fordi der var en tæt forbindelse mellem foreningens erhvervsmæssige virksomhed med udlejning af en ejendom og foreningens indtægter af værdipapirerne.
En forenings mv. ejerskab af aktier anses - ikke i sig selv - for at være erhvervsmæssig virksomhed. Se SKM2007.399.LSR, hvor en forening, som ejer af 60 pct. af aktierne i et børsnoteret selskab, ikke blev anset for at udøve erhvervsmæssig virksomhed. Landsskatteretten udtalte i den forbindelse, at der hverken i ordlyden af SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 6, jf. § 1 stk. 4, eller i forarbejderne til bestemmelserne var holdepunkter for at anse foreningens ejerskab af aktierne for erhvervsmæssig virksomhed i relation til bestemmelserne.
Udbyttefrikort
En forening mv., der er skattepligtig efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 6, kan få udstedt et frikort, så danske selskaber, hvori foreningen måtte eje aktier, ikke skal indeholde udbytteskat ved udbytteudlodningen til foreningen.
Frikortet udstedes efter ansøgning til Skattestyrelsen. Det gælder indtil videre, dog højst 10 år. Hvis forudsætningerne for frikortet ændrer sig, skal det leveres tilbage.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser | ||
SKM2007.399.LSR | En forenings ejerskab af 60 pct. af aktierne i et børsnoteret selskab blev ikke anset for erhvervsmæssig virksomhed. Der var ikke tale om næring. Ikke-erhvervsmæssig virksomhed | Sagen er også omtalt i afsnit C.D.8.9.1.2.1 Indtægter ved erhvervsmæssig virksomhed |
SKM2002.67.LSR | En forening ejede en udlejningsejendom og optog et prioritetslån i ejendommen. Provenuet blev investeret i værdipapirer, og afkastet blev bl.a. anvendt til at dække det underskud, der var ved ejendommens drift efter lånoptagelsen. Afkastet skulle medregnes ved den skattepligtige indkomst. Skattepligtigt afkast | Sagen er også omtalt i afsnit C.D.8.9.1.2.4.5 Renteindtægter |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil