D.A.11.4.1 Begrebet fællesomkostninger
Fællesomkostninger omtales ofte i dansk praksis som:
- Indkøb, som både vedrører virksomhedens fradragsberettigede aktiviteter efter ML (momsloven) § 37 og andre formål, fx til virksomhedens momsfri leverancer efter ML (momsloven) § 13, og
- Indkøb til
- aktiviteter, som falder uden for momslovens anvendelsesområde
- private formål eller
- formål, hvor der ikke er fradragsret efter ML (momsloven) § 42, stk. 1.
Der skal derfor foretages en konkret vurdering af, hvad der er formålet med at foretage det enkelte indkøb.
Hvis formålet er at anvende indkøbet både til fradragsberettigede formål efter ML (momsloven) § 37 og andre formål, er der tale om en fællesomkostning, og der er kun delvis fradragsret for moms af indkøbet.
Der må herefter sondres mellem
- indkøb til blandet anvendelse i virksomheder, der både har momspligtige aktiviteter efter ML (momsloven) § 37 og momsfrie aktiviteter efter ML (momsloven) § 13, se afsnit D.A.11.4.2 Indkøb der vedrører både momspligtige og momsfritagne aktiviteter ML § 38, stk. 1 om delvis fradragsret efter ML (momsloven) § 38, stk. 1., og
- indkøb til blandet anvendelse efter ML (momsloven) § 37 og til virksomheden uvedkommende formål, fx til aktiviteter, som falder uden for momslovens anvendelsesområde, til private formål, eller til formål, hvor der ikke er fradragsret efter ML (momsloven) § 42, stk. 1. Se afsnit D.A.11.4.3 Indkøb der vedrører både momspligtig virksomhed og virksomheden uvedkommende formål ML § 38, stk. 2 og ML § 40, stk. 2 om delvis fradragsret efter ML (momsloven) § 38, stk. 2, og ML (momsloven) § 40, stk. 2.
I en virksomhed med både momspligtige aktiviteter efter ML (momsloven) § 37 og momsfrie aktiviteter efter § 13, vil løbende driftsudgifter i form af fx el, varme, lokaler, revisor, administration, edb-udstyr og telefon som udgangspunkt være fællesudgifter.
Se også
Se også afsnit D.A.11.1.3.2 Begrebet generalomkostninger om begrebet generalomkostninger.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil