Hvad er kapitalafkastordningen? Hvem kan anvende kapitalafkastordningen?
C.C.5.3.1.1 Betingelser for kapitalafkastordningen
Indhold
Dette afsnit beskriver kapitalafkastordningen og forklarer, hvem der kan anvende ordningen og på hvilke typer af virksomheder.
Afsnittet indeholder:
- Hvad er kapitalafkastordningen?
- Hvem kan bruge ordningen?
- Ikke omfattet af ordningen.
Hvad er kapitalafkastordningen?
Kapitalafkastordningen er et valgfrit, forenklet alternativ til virksomhedsordningen. Ved at vælge denne ordning kan selvstændigt erhvervsdrivende, som ikke har brug for hele virksomhedsordningen, opnå nogle af virksomhedsordningens fordele på en mere enkel måde.
Det sker ved, at der beregnes et kapitalafkast af virksomhedens erhvervsmæssige aktiver. Som hovedregel indgår gæld ikke i beregningsgrundlaget. Kapitalafkastet fragår i den personlige indkomst og lægges til kapitalindkomsten. I kapitalafkastordningen gives der på skematisk vis fradrag i den personlige indkomst for virksomhedens renteudgifter. I det omfang kapitalafkastet overstiger nettorenteudgifterne, indebærer ordningen, at forrentningen af egenkapitalen i virksomheden beskattes som kapitalindkomst.
Det vil sige, at der som regel er en lempelse af beskatningen i forhold til personskattelovens regler.
Virksomhedsskatteloven indeholder nogle regler for valg af kapitalafkastordningen og muligheder for at ændre beslutningen. Mulighederne for at vælge at blive beskattet efter reglerne om kapitalafkastordningen er de samme, som gælder for at vælge beslutningen om at bruge virksomhedsordningen. Se VSL (virksomhedsskatteloven) § 22 a, stk. 1, hvor det fremgår, at VSL (virksomhedsskatteloven) § 2, stk.2, 1.-3. pkt., også kan anvendes ved kapitalafkastordningen.
Se også
Se også afsnit C.C.5.2.3.1 Valg af virksomhedsordningen mv. om reglerne for valg af ordningen og muligheden for at ændre beslutningen.
Hvem kan bruge ordningen?
Personer, der driver selvstændig erhvervsvirksomhed kan bruge ordningen. Både fuldt og begrænset skattepligtige personer kan anvende kapitalafkastordningen. Det vil sige, at det er den samme kreds af personer, som kan anvende virksomhedsordningen.
Afgrænsning af begrebet selvstændigt erhvervsdrivende er den samme som i forhold til virksomhedsordningen.
I SKM2016.60.LSR fik en skatteyder, hvis anvendelse af virksomhedsordningen var blevet underkendt, adgang til at foretage et omvalg efter SKFL § 30 og anvende kapitalafkastordningen.
Se også
Se også afsnit C.C.1.2.2 Praksis om afgrænsningen af selvstændig erhvervsvirksomhed over for lønmodtagere Praksis om afgrænsning af selvstændig erhvervsvirksomhed over for lønmodtagere.
Ikke omfattet af ordningen
Reglerne om kapitalafkastordningen gælder ikke for dødsboer og konkursindkomst, da ordningen kun kan bruges af fysiske personer. Kapitalafkastordningen kan heller ikke bruges på anpartsvirksomhed. Se PSL (personskatteloven) § 4, stk. 1, nr. 10 og 12.
Kapitalafkastordningen kan heller ikke bruges i mellemperioden, når et bo skiftes.
Se også
Se også afsnit
- C.C.5.2.2.2 om anpartsvirksomhed
- C.C.5.2.2.3 om konkursindkomst
- C.E.12.1.2 om dødsbobeskatning.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse | Afgørelsen i stikord | Yderligere kommentarer |
Landsskatteretskendelser | ||
SKM2017.63.LSR | Klagerens landbrugsvirksomhed var ikke at betragte som erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig forstand. Landbrugsvirksomheden kunne derfor ikke indgå i kapitalafkastordningen efter VSL (virksomhedsskatteloven) § 22a. | |
SKM2016.60.LSR | En skatteyder, hvis anvendelse af virksomhedsordningen var blevet underkendt af SKAT, fik adgang til at foretage et omvalg efter SKFL § 30 og anvende kapitalafkastordningen. |
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil