C.B.2.13.4 Beskatning af overdrager og modtager ved en succession
Indhold
Dette afsnit beskriver de skattemæssige konsekvenser i forbindelse med succession for den person, som overdrager aktieposten (overdrager), og for den person som modtager aktierne (modtager).
Afsnittet indeholder:
- Retsvirkning for overdrageren
- Retsvirkning for modtageren.
Se også
Se også afsnit C.C.6.7.1 Regel om konsekvensen af succession ved overdragelse af en personlig drevet virksomhed. Se KSL (kildeskatteloven) § 33 C.
Retsvirkning for overdrageren
For overdrageren udløses der på overdragelsestidspunktet ikke nogen form for beskatning af gevinsten på aktierne. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 2. 1. pkt.
Hvis der ved overdragelsen konstateres et tab på aktierne kan de ikke overdrages med succession. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 4. jf. KSL (kildeskatteloven) § 33 C, stk. 3. Overdrageren kan i stedet fratrække tabet i sin aktieindkomst efter de almindelige regler i aktieavancebeskatningslovens §§ 13 og 13 A, som om salget var sket til tredjemand. Ved konstatering af et tab skal den værdi, som lægges til grund ved beregningen af gaveafgift eller indkomstskat, anvendes som salgssum. Er overdragelsen ikke sket ved gave, anvendes værdien i handel og vandel på overdragelsestidspunktet.
Underretningspligt
Beslutning om, at erhververen indtræder i overdragerens skattemæssige stilling, skal senest meddeles i forbindelse med indgivelse af overdragerens selvangivelse. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 4, jf. KSL (kildeskatteloven) § 33 C, stk. 7.
Se nærmere om underretningspligten afsnit C.C.6.7.2 Succession efter KSL § 33 C Succession efter KSL (kildeskatteloven) § 33 C, Aktiverne, eksempler, Frist.
Retsvirkning for modtageren
Modtageren indtræder i overdragerens skattemæssige stilling med hensyn til købstidspunkt og købssum, og dermed i den udskudte skat som påhviler aktierne. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 2. 2. pkt. Hvis modtageren på et senere tidspunkt sælger aktierne uden succession, vil modtageren blive skattepligtig af den udskudte skat på salgstidspunktet.
Tab på aktier fra indkomstår før successionen må ikke modregnes i gevinst ved et salg af de modtagne aktier. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 4, jf. KSL (kildeskatteloven) § 33 C, stk. 4.
Se også
Se også afsnit C.B.2.1.5 Anskaffelses- og afståelsessummer om købs og salgssummer.
Hovedaktionærnedslag
Ved salg af aktierne i selskabet uden succession kan modtageren opnå et nedslag i gevinsten, hvis overdrageren var hovedaktionær i selskabet frem til den 19. maj 1993. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 47, stk. 3. 3. pkt.
Se også
Se også afsnit C.B.2.2.3.2.3 Nedslag for hovedaktionæraktier, der er erhvervet før den 19. maj 1993 om beregning af hovedaktionærnedslaget.
Næringsaktier
Aktier som før successionen var omfattet af aktieavancebeskatningsloven § 17 (næringsaktier), beholder deres skattemæssige status som næringsaktier, fordi modtageren indtræder i overdragerens skattemæssige stilling, uanset hvornår modtageren sælger aktierne. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 2. 3. pkt.
Se også
Se også afsnit C.B.2.4 Næringsaktier om næringsaktier.
Ændret værdiansættelse
Hvis den værdiansættelse af aktierne som parterne har lagt til grund i successionen, ændres i forbindelse med beregning af afgift eller skat af en evt. gave, har parterne lov til at træffe en ny beslutning om, hvorvidt modtageren indtræder i overdragerens skattemæssige stilling. Se ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 34, stk. 4, jf. KSL (kildeskatteloven) § 33 C, stk. 8. Dette skal meddeles SKAT inden tre måneder efter, at parterne har modtaget meddelelse om ændringen af beregning af afgiften eller skatten af gaven.
Se også
Se også LV almindelig del afsnit A.B.7.2 Betaling af told om beregning af gaveafgift.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil