D.A.19 Momskompensation for modermælkserstatning ML § 72
Indhold
Dette afsnit handler om reglerne for delvis momskompensation for virksomheder, som er autoriseret hos Fødevarestyrelsen (tidligere veterinærdirektoratet) til at fremstille modermælkserstatninger, eller som importerer modermælkserstatninger fra udlandet og er registreret hos Fødevarestyrelsen. Se ML (momsloven) § 72.
Afsnittet indeholder:
- Lovgrundlag
- Hvilke virksomheder kan få momskompensation?
- Satser: Beregning af momskompensation
- Fødevarestyrelsens kontrol
- Anmodning om momskompensation
- Udbetaling af momskompensation
- Tilbagebetaling af momskompensation.
Lovgrundlag
ML (momsloven) § 72, stk. 1 har følgende ordlyd:
"Der udbetales et beløb på 833 øre pr. kg. modermælkserstatning, der sælges til direkte forbrug her i landet, som delvis kompensation for afgiften efter denne lov. Kompensation ydes til virksomheder, der er autoriseret til fremstilling af modermælkserstatning. Kompensation ydes ligeledes til virksomheder, der erhverver eller indfører modermælkserstatninger fra udlandet, og som er registreret hos veterinærdirektoratet."
Se også
De nærmere regler om udbetaling af momskompensationen findes i momsbekendtgørelsens §§ 22-22.
Hvilke virksomheder kan få momskompensation?
Følgende virksomheder, som sælger modermælkserstatninger til direkte forbrug her i landet, kan få kompensation:
- Virksomheder, der er autoriseret til fremstilling af modermælkserstatninger af Fødevarestyrelsen
- Virksomheder, der erhverver (fra andre EU-lande) eller indfører (fra lande udenfor EU) modermælkserstatninger, og som er registreret hos Fødevarestyrelsen.
Satser: Beregning af momskompensation
Der udbetales følgende momskompensation af modermælkserstatninger, der sælges til direkte forbrug her i landet:
- 833 øre pr. kg. modermælkserstatning, der sælges i pulverform
- 120 øre pr. liter modermælkserstatning, der sælges i flydende, brugsklar form.
Se ML (momsloven) § 72, stk. 1.
Beløbet udgør en delvis kompensation for momsen på modermælkserstatningen.
Fødevarestyrelsens kontrol
Fødevarestyrelsen kan foretage kontroleftersyn hos virksomheder, der modtager momskompensation, på tilsvarende vilkår som fastsat for Skattestyrelsens kontrol af virksomheder. Se ML § 72, stk. 2.
Virksomhedens indehavere og ansatte skal være Fødevarestyrelsen behjælpelig i forbindelse med kontroleftersyn. Se ML § 72, stk. 4.
Se også
Momslovens regler om SKATs kontrol af virksomheder er beskrevet i afsnit A.C.2.2 Kontrolbestemmelser - kildeskatteloven og arbejdsmarkedsbidragsloven om kontrolbestemmelser - moms.
Anmodning om momskompensation
Virksomheder, der er berettiget til delvis momskompensation, skal senest d. 10. i hver måned indsende en opgørelse af størrelsen af de leverancer, der fandt sted i den foregående måned, og som virksomheden ønsker momskompensation udbetalt for. Se momsbekendtgørelsens § 22, stk. 1.
Opgørelsen skal ske på blanket 41.050 "Delvis momsrefusion af modermælkserstatning".
Udbetaling af momskompensation
Skattestyrelsen udbetaler momskompensationen inden udgangen af den måned, hvori anmodningen er indsendt. Efter ansøgning kan Skattestyrelsen udbetale et forskud på kompensationsbeløbet. Se momsbekendtgørelsens § 26, stk. 2.
Tilbagebetaling af momskompensation
Det er den sælgende virksomhed, der kan få momskompensation for modermælkserstatninger, som virksomheden sælger til direkte forbrug her i landet.
Hvis købervirksomheden efterfølgende anvender modermælkserstatning, som den sælgende virksomhed har opnået kompensation for, til andet end direkte forbrug her i landet (fx eksport), skal købervirksomheden tilbagebetale kompensationsbeløbet til Skattestyrelsen. Se momsbekendtgørelsens § 23.
Angivelse af beløb, der skal tilbagebetales, sker på blanket 41.050 "Delvis momsrefusion af modermælkserstatning".
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil