E.B.3.1.2.5 Hvad der ikke medregnes i ejerskiftesummen
Indhold
Dette afsnit handler om hvilke særlige gældsposter mv. i forbindelse med ejerskiftet, som ikke skal medregnes i ejerskiftesummen.
Afsnittet indeholder:
- Handelsomkostninger
- Refusionsopgørelse
- Løsøre
- Moms
- Momsreguleringsforpligtelse.
Se også
Se også afsnit E.B.3.1.2.3 Opgørelse af ejerskiftesummen om, hvordan ejerskiftesummen skal opgøres.
Handelsomkostninger
Det er kun vederlaget for den faste ejendom, der skal medregnes til ejerskiftesummen. Handelsomkostninger, som ikke indgår i vederlaget, medregnes heller ikke til ejerskiftesummen. Har køberen eksempelvis afholdt udgifter til undersøgelse af bygning eller jordbund, medregnes disse udgifter ikke til ejerskiftesummen.
Refusionsopgørelse
Udgifter til renter, ejendomsskatter, renovation mv., der ved ejerskiftet fordeles mellem køber og sælger med overtagelsesdagen som skæringsdag, medregnes ikke til ejerskiftesummen.
Løsøre
Indgår der i ejerskiftesummen betaling for andet end betaling for den faste ejendom - eksempelvis for medfølgende løsøre - kan en sådan betaling holdes uden for ejerskiftesummen, hvis der i skødet er foretaget en klar opdeling af ejerskiftesummen på henholdsvis den faste ejendom og på løsøre.
Se også afsnit E.B.3.1.1.1 Hvad er fast ejendom? om fast ejendom og løsøre.
Moms
Hvis der betales moms i forbindelse med ejerskifte af en ejendom, herunder en byggegrund, og afgiften bliver beregnet af ejerskiftesummen, skal momsbeløbet ikke medtages i grundlaget for beregning af tinglysningsafgiften.
Købesummen på skødet skal dog indeholde momsen.
For at det er muligt for registreringsmyndigheden at se, at der er tale om en købesum, der inkluderer moms, og at tinglysningsafgiften derfor er beregnet af købesummen uden moms, oplyses afgiften særskilt i det tinglyste dokument, og der skal afgives følgende erklæring ved tinglysningen:
”Dokumentet vedrører en momspligtig overdragelse, og købesummen indeholder derfor moms. Tinglysningsafgift angives særskilt i dokumentet. Købesum uden moms udgør det angivne beløb.”
Hvis der afgives værdierklæring ved tinglysningen af en momspligtig overdragelse, og moms er indeholdt i værdierklæringen, afgives følgende erklæring:
”Dokumentet vedrører en momspligtig overdragelse, og værdierklæringen indeholder derfor moms. Tinglysningsafgift angives særskilt i dokumentet. Værdi af ejendommen uden moms udgør det angivne beløb.”
Se TALbek § 2, stk. 4.
Momsreguleringsforpligtelse
Overtager køber sælgerens momsreguleringsforpligtelse på ejendommen, påvirkes ejerskiftesummen ikke heraf, fordi der ikke er tale om en aktuel gældsforpligtelse.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil