D.B.2.3.5 Offentlige uddannelsesinstitutioner
Indhold
Dette afsnit handler om, hvornår offentlige uddannelsesinstitutioner skal betale lønsumsafgift af undervisning.
Afsnittet indeholder:
- Hvornår skal en offentlig uddannelsesinstitution betale lønsumsafgift?
- Særligt om underleverandørydelser
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Hvornår skal en offentlig uddannelsesinstitution betale lønsumsafgift?
En offentlig uddannelsesinstitution skal betale lønsumsafgift, når den leverer varer og ydelser mod vederlag, der er fritaget for moms efter ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 3 (undervisning og kursusvirksomhed). Se LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 1, 1. punktum.
Uddannelsesinstitutionen skal dog ikke betale lønsumsafgift, når undervisningen er fritaget for lønsumsafgift efter LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 2, nr. 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10 og 11.
Statslige, regionale og kommunale uddannelsesinstitutioner skal ikke betale lønsumsafgift, når leveringen af varer og ydelser sker i egenskab af offentlig myndighed og virksomheden derfor ikke er en afgiftspligt person efter ML (momsloven) § 3, stk. 2, nr. 3.
Institutionen skal også betale lønsumsafgift af undervisning, når institutionen leverer lønsumsafgiftspligtig undervisningsydelser til andre offentlige institutioner indenfor institutionens eget ministerområde. Tilsvarende gælder, når institutionen leverer lønsumsafgiftspligtig undervisning mellem regionale og kommunale institutioner under samme region eller kommune. Det samme gælder lønsumsafgiftspligtig undervisning fra en institution, der i fællesskab drives af flere regioner eller kommuner, til de regioner eller kommuner, som er parthavere i institutionen.
ML (momsloven) § 9 (offentlige institutioners leverancer) finder ikke anvendelse ved fastlæggelsen af hvilke leverancer, der er omfattet af lønsumsafgiftspligten efter LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 1. Se SKM2009.439.SR.
Se også
Se også afsnit D.A.3.2.3 Offentlige forsyningsvirksomheder om moms og andre offentlige institutioner.
Særligt om underleverandørydelser
Virksomheden skal betale lønsumsafgift, når den som underleverandør leverer momsfri varer og ydelser med nær tilknytning til momsfri undervisning efter ML (momsloven) § 13, stk. 1, nr. 3, 1. punktum. Se LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 1, 1. punktum.
Virksomheden er dog fritaget for at betale lønsumsafgift, når køberen anvender varerne og ydelserne til undervisning, der er fritaget for lønsumsafgift efter LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 2. Se LAL (lønsumsafgiftsloven) § 1, stk. 2 og SKM2009.439.SR.
Se også
Se også afsnit D.A.5.3.7 Undervisning, hvor leverandøren ikke står i kontraktforhold til eleven/den studerende om momsfritagelse for underleverandørydelser til undervisning.
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Afgørelse |
Afgørelsen i stikord |
Yderligere kommentarer |
SKM2009.439.SR |
|
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil