D.A.11.4.2.2.4.1 Regler om beløb, som ikke udgør omsætning
Som udgangspunkt skal der betales moms af varer og ydelser, der bliver leveret mod vederlag her i landet. Det er en betingelse, at leverancen foretages af en momspligtig person, og at den momspligtige person i forbindelse med den konkrete leverance handler i egenskab af momspligtig person. Se afsnit D.A.4.1.1 Momspligt ved levering af varer og ydelser § 4, stk. 1 og 2 om, hvornår der er momspligt ved levering af varer og ydelser.
Vederlaget for en leverance indgår derfor ikke i omsætningen ved beregningen af delvis fradragsret efter xML § 38x, stk. 1, hvis den momspligtige person ikke handler i egenskab af momspligtig person i forbindelse med den konkrete leverance.
Den samlede omsætning i regnskabsåret er som udgangspunkt det samlede momsgrundlag for de transaktioner, som kan periodiseres til regnskabsåret. Se afsnit D.A.11.4.2.2.1 Beregning af den samlede omsætning om reglerne for beregning af den samlede omsætning.
Et beløb, der efter almindelig sprogbrug måske kunne betegnes som omsætning, indgår derfor ikke i omsætningen ved beregningen af delvis fradragsret efter xML § 38x, stk. 1, hvis beløbet ikke anses for vederlag for en leverance. Det vil fx være tilfældet for nogle tilskud, men ikke for andre tilskud.
Tilsvarende indgår et beløb, selvom det kan anses for vederlag for en leverance, ikke i omsætningen ved beregningen af delvis fradragsret efter xML § 38x, stk. 1, hvis det efter særlige regler i momsloven ikke skal medregnes til momsgrundlaget. Dette gælder fx udlæg, hvis visse betingelser er opfyldt.
Se også
- D.A.4.1.2 om levering mod vederlag
- D.A.8 om momsgrundlaget
- D.A.8.1.1.3 om beløb, som ikke medregnes til momsgrundlaget
- D.A.8.1.1.7 om den momsmæssige behandling af tilskud
- D.A.11.4.2.2.4.2 om passiv kapitalanbringelse (ikke økonomisk virksomhed)
- D.A.11.4.2.2.4.3 om tilskud fra Undervisningsministeriet.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil