A.C.3.5.3.1 Generelt om ordensbøder
Indhold
Dette afsnit handler om bøde for overtrædelse af ordensmæssig karakter af told-, skatte- og afgiftslovgivningen.
Afsnittet indeholder:
- Hvornår kan ordensbøder anvendes
- Størrelsen af ordensbøder
- Skærpede ordensbøder
- Objektive betingelser for ordensbøder
- Kumulation af ordensbøder
- Prøvesager.
Hvornår kan ordensbøder anvendes
Ordensbøder kan anvendes, hvor en straffebestemmelse typisk begynder således:
"Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt ...".
Ordensbøder kan anvendes, hvor der er tale om overtrædelser af ordensmæssig karakter, hvis
- der ved en lovovertrædelse ikke er opnået en uberettiget vinding (unddragelse af skat, moms, afgift), eller
- det ikke kan bevises, at en unddragelse overstiger minimumsgrænserne for takstmæssig bøde. Se om minimumsgrænser A.C.3.5.1.4 Minimumsgrænser for hvornår der rejses straffesag
Størrelsen af ordensbøder
Der er udarbejdet et ordensbødekatalog med en generel justering af taksterne. Se afsnit A.C.3.5.4 Katalog over fastsatte ordensbøder.
Hvis en overtrædelse ikke fremgår af ordensbødekataloget, skal størrelsen fastsættes ved prøvesager ved domstolene.
Ordensbødekataloget bliver løbende opdateret, når der foreligger en domspraksis for overtrædelser af de pågældende lovbestemmelser.
Skærpede ordensbøder
I forbindelse med regeringens fair play initiativer er der indført en skærpet ordensbøde på 5000 kr. for overtrædelse første gang af særlige bestemmelser i en række punktafgiftslove, (chokoladeafgift, emballageafgift, mineralvandsafgift, øl- og vinafgift, spiritusafgift og tobaksafgift - den såkaldte "colalovgivning"). For førstegangsovertrædelser 1. januar 2017 eller senere er ordensbøden på 10.000 kr. pr. overtrådt lov. Se mere herom i A.C.3.5.3.3 Skærpede bøder ved overtrædelse af colalovgivningen.
Der er også skærpede ordensbøder for overtrædelse af reglerne om pantmærkning og indførsel af emballage efter miljøbeskyttelsesloven.
Bemærk
Mineralvandsafgiftsloven er ophævet fra og med den 1. januar 2014.
Objektive betingelser for ordensbøder
- Se afsnit A.C.3.2.1.10 Straffebestemmelser i afgiftslovgivningen om de objektive betingelser, der statuerer en overtrædelse af punktafgiftslovgivningen.
- Se afsnit A.C.3.2.1.10.3 Særlige bestemmelser om skærpet bødestraf (colalovgivningen) om de objektive betingelser for overtrædelse af "colalovgivningen".
Kumulation af ordensbøder
Ordensbøder er i mange tilfælde fastsat sådan, at bødestørrelsen stiger i forhold til antal af overtrædelser af samme lov, fx fortløbende manglende indberetning x antal gange. Princippet er her modereret kumulation. Se afsnit A.C.3.5.4.4 om overtrædelse af momslovens regler om angivelse af moms.
Bemærk
I "colalovgivningen" gælder fuld kumulation, selv om der er tale om ordensbøder. Dette fremgår af forarbejderne til loven. Se lov nr. 408 af 8. maj 2006 og lov nr. 1554 af 13. december 2016.
Prøvesager
Det er nærliggende, at der sker en harmonisering af ordensbøderne for manglende angivelser, så der i alle sager om fx manglende angivelse efter KSL (kildeskatteloven) § 57, stk. 1, (OPKL § 2, stk. 1), bliver straffet med ordensbøder efter tilsvarende regler som ved manglende angivelser efter momslovgivningen.
Dette gælder også angivelser efter punktafgiftslovene, hvor sanktionen tidligere var en inddragelse af registreringen.
Rigsadvokaturen har godkendt en sådan harmonisering, således at samme form for overtrædelse mødes med samme sanktion.
Rigsadvokaten har imidlertid tilkendegivet, at ordensbødesatsen skal fastslås ved prøvesager ved domstolene, før bødesatserne kan anvendes til afslutning af straffesager med et administrativt bødeforelæg.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil