G.A.3.6.2.2.3.4 EUs inddrivelsesdirektiv
Indhold
Dette afsnit handler om EUs inddrivelsesdirektiv.
Afsnittet indeholder:
- Lovgrundlag
- Fysiske og juridiske personer omfattet af direktivet
- Skatter og afgifter omfattet af direktivet
- Beløbsgrænse
- Forældelse.
Lovgrundlag
Ved lov nr. 118 af 7. februar 2012 gennemførtes Rådets direktiv 2010/24/EU af 16. marts 2010 om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer i forbindelse med skatter, afgifter og andre foranstaltninger.
Fysiske og juridiske personer omfattet af direktivet
Direktivet indeholder ingen begrænsninger i forhold til personkredsen. Det afgørende i forhold til anvendelsen af direktivet er derfor, om den fordring, der ønskes inddrevet, er omfattet af direktivet.
Skatter og afgifter omfattet af direktivet
Direktivet gælder for fordringer vedrørende:
- alle skatter og afgifter af enhver art, der opkræves af eller på vegne af en medlemsstat eller dens territoriale eller administrative underenheder, herunder lokale myndigheder eller på vegne af Unionen
- restitutioner, interventioner og andre foranstaltninger, der helt eller delvis finansieres under Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), herunder de beløb, der opkræves som led i disse foranstaltninger
- afgifter og told, der opkræves efter den fælles markedsordning for sukker.
Direktivets anvendelsesområde omfatter:
- administrative sanktioner, bøder, gebyrer og tillægsgebyrer vedrørende fordringer, for hvilke der kan anmodes om gensidig bistand i overensstemmelse med art. 2, stk. 1, og som pålægges af de administrative myndigheder, der har kompetence til at opkræve de pågældende skatter og afgifter eller foretage administrative undersøgelser herom, eller som bekræftes af administrative eller judicielle instanser på anmodning af disse administrative myndigheder
- gebyrer for attester og lignende dokumenter i forbindelse med administrative procedurer vedrørende skatter og afgifter
- renter og omkostninger i forbindelse med de fordringer, for hvilke der kan anmodes om gensidig bistand i overensstemmelse med art. 2, stk. 1, eller med art. 2, stk. 2, litra a) eller b).
Direktivet gælder ikke for:
- obligatoriske socialsikringsbidrag, der skal indbetales til medlemsstaten eller en underenhed i medlemsstaten eller til socialsikringsinstitutioner, der er etableret efter forvaltningsretlige bestemmelser
- gebyrer, der ikke er omhandlet i art. 2, stk. 2
- skyldige beløb af aftaleretlig karakter, såsom betaling for almennyttige offentlige ydelser
- strafferetlige sanktioner, der pålægges på basis af offentlig retsforfølgning, eller andre strafferetlige sanktioner, der ikke er omfattet af art. 2, stk. 2, litra a).
Se direktivets art. 2.
Beløbsgrænse
En medlemsstat er ikke forpligtet til at yde bistand til inddrivelse, hvis det samlede beløb af de fordringer, der er omfattet af direktivet, og for hvilke der anmodes om bistand, er på under 1.500 euro. Se direktivets art. 18, stk. 3.
Forældelse
Det er forældelsesreglerne i ansøgerstaten, der gælder. For danske krav gælder derfor de danske forældelsesregler. Se direktivets art. 19, stk. 1.
I relation til afbrydelse, suspension eller forlængelse af forældelsesfrister er det dog som hovedregel inddrivelsesstatens lovgivning, som skal anvendes ved afgørelsen af, om der er sket afbrydelse mv. Den nye forældelsesfrist fastsættes efter reglerne i ansøgerstaten.
Den bistandssøgte myndighed er ikke forpligtet til at yde den omhandlede bistand efter art. 5 og 7-16, hvis den oprindelige anmodning om bistand efter art. 5, 7, 8, 10 eller 16 vedrører fordringer, der er over 5 år gamle regnet fra tidspunktet for fordringens forfaldsdato i den bistandssøgende medlemsstat frem til tidspunktet for fremsættelse af den oprindelige anmodning om bistand.
Følgende stater har tilkendegivet, at intern lovgivning ikke tillader bistand i denne situation:
- Belgien
- Bulgarien
- Cypern
- Frankrig
- Irland
- Italien
- Litauen
- Luxembourg
- Nederlandene
- Polen
- Portugal
- Rumænien
- Slovakiet
- Slovenien
- Storbritannien
- Tyskland
- Ungarn
- Østrig.
Som et udslag af gensidighedsprincippet anvender Danmark også en 5-års grænse over for disse lande.
Hvis der gøres indsigelse mod fordringen eller den oprindelige akt, der hjemler ret til eksekution i den bistandssøgende medlemsstat, løber den 5-årige tidsfrist fra det tidspunkt, hvor den bistandssøgende medlemsstat fastslår, at der ikke længere kan gøres indsigelse mod fordringen eller den akt, der hjemler ret til eksekution.
Hvis de kompetente myndigheder i den bistandssøgende medlemsstat giver henstand eller mulighed for betaling i rater, løber den 5-årige tidsfrist fra det tidspunkt, hvor den samlede betalingsperiode udløber.
Den bistandssøgte myndighed er ikke forpligtet til at yde bistand, som vedrører fordringer, der er over 10 år gamle regnet fra tidspunktet for fordringens forfaldsdato i den bistandssøgende medlemsstat. Se art. 18, stk. 2.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil