D.A.20.4.2.2 Delvis fradragsret
Indhold
Afsnittet beskriver fradragsretten for moms i konkursboer efter virksomheder med momspligtige og momsfrie aktiviteter.
Afsnittet indeholder:
- Delvis fradragsret efter pro rata-reglen
- Delvis fradragsret efter skøn (momspligtig og privat eller ikke økonomisk virksomhed)
Delvis fradragsret efter pro rata-reglen
Hvis den konkursramte virksomhed har haft momspligtige og momsfritagne aktiviteter, har konkursboet kun delvis fradragsret for moms af kuratorsalæret.
Den delvise fradragsret opgøres til den andel, der forholdsmæssigt svarer til den momspligtige omsætnings andel af den samlede omsætning. Ved opgørelsen af omsætningen ses der bort fra omsætningsbeløb, der vedrører levering af investeringsgoder, som har været benyttet i virksomheden, omsætningsbeløb, der vedrører bitransaktioner vedrørende fast ejendom og omsætningsbeløb, som hidrører fra passiv kapitalanbringelse. Fradragsprocenten oprundes til nærmeste hele tal.
Fradragsprocenten beregnes på grundlag af forholdet mellem boets omsætning (uden moms) af varer og momspligtige ydelser, herunder salg af boets aktiver, og boets samlede omsætning i konkursperioden, jf. § 38, stk. 1.
Hvis der ikke finder nogen omsætning af varer og momspligtige ydelser sted i konkursperioden, anvendes den fradragsprocent, som har været gældende for virksomheden umiddelbart før konkursen.
Hvis konkursboet er momsregistreret, foretages en foreløbig opgørelse af fradragsprocenten for den enkelte afgiftsperiode på grundlag af omsætningen for det foregående regnskabsår. Efter regnskabsårets udløb foretages en endelig regulering af afgiftstilsvaret.
For konkursboer, der har været momsregistreret i en del af boperioden, opgøres fradragsretten for fællesudgifter, som afholdes efter afmeldelsen, på grundlag af omsætningen i boperioden.
Se også
Se også afsnit D.A.11.4 Delvis fradragsret om delvis fradragsret.
Delvis fradragsret efter skøn (momspligtig og privat eller ikke økonomisk virksomhed)
Hvis virksomheden har haft momspligtige aktiviteter og aktiviteter, der falder uden for momslovens anvendelsesområde, har konkursboet kun fradragsret for den del af kuratorsalæret, der kan henføres til de momspligtige aktiviteter. Det gælder f.eks. for momspligtige personligt drevne virksomheder samt momsregistrerede holdingselskaber.
Fradragsretten fastsættes her efter et skøn over, hvor stor en del af kurators arbejde, der kan henføres til afviklingen af de momspligtige aktiviteter.
Hvis der for eksempel er tale om en personligt drevet virksomhed, hvor kurator også har anvendt tid på salg af indehaverens private aktiver, eksempelvis indehaverens bolig, er der ikke fradragsret for den del af kuratorsalæret, der relaterer sig til kurators arbejde med salg af de private aktiver.
Se også
Se også afsnit D.A.11.4.3 Indkøb der vedrører både momspligtig virksomhed og virksomheden uvedkommende formål ML § 38, stk. 2 og ML § 40, stk. 2 om indkøb, der vedrører momspligtig virksomhed og virksomheden uvedkommende formål ML (momsloven) § 38, stk. 2 og ML (momsloven) § 40, stk. 2
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil