Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2012-1
<< indholdsfortegnelse >>

Q.2.8 Udlejningsvirksomheder og køreskoler § 30, stk. 1 og stk. 2

Udlejningsvirksomheder og køreskoler kan momsberigtige motorkøretøjer, der har været anvendt til udlejning eller køreundervisning, på et reduceret grundlag, når de udtages til ejerens private brug eller sælges. Bestemmelsen omfatter kun motorkøretøjer, der skal registreres efter færdselsloven.

Udenfor falder motorkøretøjer, der ikke skal registreres f.eks. motorkøretøjer, der anvendes på køretekniske anlæg, til stockcarløb og lign.

Det reducerede grundlag udgør et beløb, der svarer til momsgrundlaget ved motorkøretøjets første momsberigtigelse her i landet fratrukket et beløb, der forholdsmæssigt udgør dette grundlags andel af det samlede værditab på motorkøretøjet. Herved undgår man at betale moms af registreringsafgiften, som indgår i motorkøretøjets samlede salgspris, og som ikke bliver momsberigtiget ved salg af nye motorkøretøjer. Hvis momsgrundlaget udgjorde 35 pct. af motorkøretøjets oprindelige salgspris, udgør det reducerede grundlag også 35 pct. af videresalgsprisen.

Det reducerede momsgrundlag kan findes ved følgende beregningsmodel:

momsgrundlag ved køb x salgspris
købspris

Hvor det er en udlejningsvirksomhed, der anvender det reducerede grundlag, er det uden betydning, hvor stor en del udlejningen udgør af udlejers samlede omsætning, så længe motorkøretøjerne er indregistreret og forsikret som udlejningsbiler.

Landsskatteretten har således udtalt, jf. TfS 1999, 472, at biler, der er indregistreret og forsikret som udlejningsbiler med henblik på udlejning fra et værksted i forbindelse med reparation af kundebiler, er omfattet af disse særlige regler. Der skal således ikke foretages en vurdering af, om virksomheden driver egentlig udlejningsvirksomhed. Det er endvidere uden betydning, hvor stor en del udlejningen udgør af den samlede omsætning, og at udlejningsprisen er lavere end sædvanlig leje i egentlige udlejningsvirksomheder.

I SKM2011.422.SR har Skatterådet bekræftet, at et leasingselskab og dets fællesregistrerede datterselskaber, kan anvende reglerne i momslovens § 30, om beregning af moms på et reduceret grundlag, ved salg af selskabernes udlejningsbiler til kunder uden for fællesregistreringen.

Der skal i øvrigt henvises til afsnit D.A.3.1.4.4 Foreninger vedrørende den momsmæssige vurdering af foreninger, der udlejer delebiler.

Det reducerede grundlag ved salg Eksempel:

Momsgrundlag150.000 kr.
Moms37.500 kr.
Ialt187.500 kr.
Registreringsafgiften300.900 kr.
Købspris488.400 kr.

Momsgrundlaget på kr. 150.000 udgør således 31 pct. af købsprisen på kr. 488.400.

Motorkøretøjet sælges senere for kr. 300.000.

Det reducerede grundlag udgør herefter 31 pct. af kr. 300.000 = 93.000 kr.

Moms 25 pct. af kr. 93.000=23.250 kr.

Moms ved købet er den moms, der er beregnet af motorkøretøjets momsgrundlag ekskl. registreringsafgift. Salgsprisen er den aftalte pris, som opnås ved afsætning af motorkøretøjet her i landet. Købsprisen ved motorkøretøjets første momsberigtigelse her i landet udgør for indregistrerede motorkøretøjer nyvognsprisen, hvorimod købsprisen for importerede brugte biler er vurderingsprisen.

For motorkøretøjer hvor der er betalt moms her i landet, men hvor motorkøretøjet ikke er indregistreret i Danmark, fordi motorkøretøjet anvendes i udlandet af eksempelvis valutaudlændinge, vil købsprisen være lig med nyvognsprisen. På denne måde vil momsen procentmæssigt udgøre det samme af købsprisen ekskl. registreringsafgift som af salgsprisen.

Hvis momsen bliver beregnet efter disse særlige regler, må den udstedte faktura ikke indeholde momsbeløbets størrelse eller være udformet på en sådan måde, at momsbeløbet kan udregnes, jf. momslovens § 30, stk. 2. På denne måde sikres det, at en registreret virksomhed ikke fradrager momsbeløbet ved køb af det brugte motorkøretøj.

Ved salg af andre brugte motorkøretøjer kan momsberigtigelsen enten ske efter de almindelige regler eller efter den særlige brugtmomsordning i kap. 17, se afsnit Q.2.3. Ved udtagning af andre motorkøretøjer henvises der til afsnit Q.2.10 og Q.2.11.

Det reducerede grundlag ved udtagning Eksempel:

Købstidspunkt 1. februar 1998 og udtagningstidspunkt 1. juni 2000

Købspris ekskl. moms og ekskl. registreringsafgift50.000 kr.
Moms 12.500 kr.
Købspris 62.500 kr.
Købspris ekskl. moms50.000 kr.
Reduktion 40 pct. (2 år)20.000 kr.
Ialt 30.000 kr.
Momsgrundlaget er herefter 50.000 kr. x 30.000 kr. = 24.000 kr.
Købspris 62.500 kr.

Moms 25 pct. af kr. 24.000=6.000 kr.

Moms ved købet er den moms, der er beregnet af motorkøretøjets momsgrundlag ekskl. registreringsafgift. Salgsprisen er indkøbsprisen/anskaffelsesprisen ekskl. registreringsafgiften reduceret med 20 pct. for hvert påbegyndt regnskabsår efter anskaffelsestidspunktet, jf. § 28, stk. 1, og stk. 4. Købsprisen ved motorkøretøjets første momsberigtigelse her i landet udgør for indregistrerede motorkøretøjer nyvognsprisen, hvorimod købsprisen for importerede brugte motorkøretøjer er vurderingsprisen.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.