| Bonustilskrivninger har størst betydning i forsikringsordninger, men kan dog også forekomme i pensionskasseordninger. Ved tilskrivning af bonus forstås, at det samlede bonusbeløb, der er til disposition i vedkommende forsikringsselskab m.v. fordeles mellem de enkelte forsikringstagere m.v. Det tilskrevne bonusbeløb kan i praksis anvendes på forskellig måde.
I nogle tilfælde anvendes beløbet i overensstemmelse med forsikringsaftalen straks til køb af (tillægs) forsikring, således at der herved sker en forhøjelse af de aftalte forsikringsydelser. I andre tilfælde går forsikringsaftalen ud på, at den tilskrevne bonus henstår i forsikringsselskabet, til forsikringen bliver virksom, hvorefter beløbet anvendes til opskrivning af forsikringen, undertiden dog med adgang for den berettigede til at få beløbet udbetalt kontant i stedet for at lade forsikringen opskrive. Endelig kan det tænkes, at den tilskrevne bonus straks anvises til kontant udbetaling.
Tilskrivning af bonus, uden der finder udbetaling sted, medfører ikke skattepligt, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 45, stk. 1. Der skal heller ikke betales afgift som følge af tilskrivningen.
Dette gælder hvad enten tilskrivningen anvendes til opskrivning af forsikringen straks eller når forsikringen bliver virksom.
Reglerne i kapitel 2-3 om indkomstbeskatning eller afgift af udbetalinger gælder tilsvarende ved udbetaling af bonus, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 46. Samlede bonusudbetalinger vil blive beskattet på fuldstændig samme måde som de øvrige udbetalinger fra pensionsforsikringer. For pensionsforsikringer med løbende udbetalinger samt rateforsikringer i pensionsøjemed skal bonusudbetalinger herefter i alle tilfælde medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Ved normal udbetaling omfattet af PBL (pensionsbeskatningsloven) § 25 fra en kapitalforsikring betales afgift med 40 pct. af bonusudbetalingen. Bemærk, at reglen i den hidtil gældende bestemmelse i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 18, stk. 2, 5. pkt., om, at hvis bonusmodtageren har nået efterlønsalderen, medfører afgiftsberigtigelsen med 40 pct. dog, at fradragsretten for indbetalinger på kapitalpensioner bortfalder, blev ophævet ved lov nr. 412 af 29. maj 2009 med virkning fra og med indkomståret 2010. Ved lov nr. 625 af 11. juni 2010 er reglen imidlertid genindført med virkning for indbetalinger, der sker den 14. april 2010 eller senere.
Bestemmelsen om den skattemæssige behandling af bonusudbetalinger har ikke virkning for forsikringer, hvori der er aftalt samlet bonusudbetaling, når aftalen herom er indgået før den 1. januar 1990, se herom LV 1989 I.2.10.
Undtaget fra indkomstskattepligten er dog ifølge PBL (pensionsbeskatningsloven) § 47 bonusudbetalinger, der hidrører fra indbetalinger, der forfaldt før indkomståret 1954, hvis ordningen tillige er omfattet af overgangsbestemmelserne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 7 eller § 9 samt bonusudbetaling, der hidrører fra en arbejdstagers egne indbetalinger før 1. januar 1972, hvor ordningen tillige er omfattet af overgangsbestemmelserne i PBL (pensionsbeskatningsloven) § 11. Hvor denne regel medfører, at en opdeling af et bonusbeløb i en skattepligtig og en ikke-skattepligtig del bliver nødvendig, vil opdelingen blive foretaget af forsikringsselskabet.
Skattefriheden gælder kun for egentlige bonusudbetalinger dvs. tillæg, som kun er gældende for en vis periode. Hvis en pensionskasse i stedet vælger at anvende det før 1954 konstaterede »overskud« til en permanent forhøjelse af de løbende pensionsudbetalinger, skal disse medregnes fuldt ud som personlig indkomst. Der henvises til Skat 1989.1.81 (TfS 1989, 28 LSR) vedrørende bonusudbetalinger fra Nordiske Pensionskasse, hvor den udbetalte bonus ikke blev anset for transformeret til en pensionsydelse, idet der ikke forelå tilsagte permanente forhøjelser af pensionsydelserne.
I et tilfælde hvor en pensionskasse hvert 3. år beregnede, hvor stort et beløb der kunne anvendes til bonus, blev den del af bonusen, der kunne henføres til indbetalinger foretaget før den 1. januar 1954, anset for indkomstskattefri, selv om den udbetaltes løbende sammen med pensionen og var beregnet som en procentdel af denne, idet kun de aktuelle pensionister havde krav på bonus for den fastsatte periode, jf. ØLD af 12. marts 1981 (UfR 1982, 224 ØLD).
Som eksempel på pensionskasser, der efter de nævnte regler udbetaler delvis skattefri bonus, kan nævnes:
- Pensionsafviklingskassen for kontorpersonalet i Mejeriernes & Landbrugets Ulykkesforsikring.
- J. Lauritzen A/S's pensionskasse for skibsofficerer, afviklingskasse.
- J. Lauritzens A/S's pensionskasse, afviklingskasse.
- Pensionskassen under afvikling for funktionærer i Superfos A/S og Agro Kemi A/S.
- Nordiske Pensionskasse (afviklingskasse).
Som eksempel på pensionskasser, der udbetaler »overskud« som en skattepligtig permanent forhøjelse af de løbende pensionsudbetalinger, kan nævnes:
Det Forenede Dampskibs-Selskabs Pensionskasse (afviklingskasse).
Såfremt en arbejdsgiver i kraft af et forbehold derom modtager bonus fra en af sine ansattes pensionsordninger, er beløbet personlig indkomst for arbejdsgiveren, jf. PBL (pensionsbeskatningsloven) § 46, stk. 2. |