| Det fremgår FUL (fusionsskatteloven) § 15 a, stk. 1, 10. pkt., at en skattefri spaltning altid kræver tilladelse fra SKAT, hvis en selskabsdeltager, som har bestemmende indflydelse i det indskydende selskab, jf. LL (ligningsloven) § 2, er hjemmehørende i en stat, der ikke er medlem af EU/EØS, Færøerne eller Grønland, eller en stat, som ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med Danmark.
Bestemmende indflydelse skal forstås i overensstemmelse med LL (ligningsloven) § 2, stk. 2.
Hensigten er at dæmme op for, at en afståelse af aktiver, der ellers ville skulle beskattes i Danmark hos det indskydende selskab, via en skattefri spaltning og et hurtigt efterfølgende salg af aktierne i det indskydende eller modtagende selskab, bliver konverteret til en aktieavance hos en selskabsdeltager, der ikke er hjemmehørende i Danmark, og som derfor ikke kan beskattes af avancen her.
Bestemmelsen betyder, at hvis der ønskes en skattefri spaltning af et selskab, der domineres af en selskabsdeltager, der er hjemmehørende i udlandet, skal SKAT give tilladelse hertil.
I SKM2008.59.SR var en af selskabsdeltagere hjemmehørende i udlandet. Da selskabsdeltageren, der var hjemmehørende i udlandet, alene havde en ejerandel på 1,2 pct. og ikke var tillagt bestemmende indflydelse efter anpartshaveroverenskomst, ansås spaltningen ikke for omfattet af FUL (fusionsskatteloven) § 15a, stk. 1, 8. pkt.
I SKM2008.448.SR kunne Skatterådet bekræfte, at betingelserne som angivet i FUL (fusionsskatteloven) § 15 a, stk. 1, 1. pkt., 4. pkt., 6.-8. pkt. og FUL (fusionsskatteloven) § 15 a, stk. 2, 2. og 3. pkt. kunne anses for opfyldt i forbindelse med en af A ApS og B ApS samtidig gennemført ophørsspaltning.
I SKM2008.728.DEP har Skatteministeriet kommenteret en henvendelse fra FSR vedrørende lov nr. 343 af 18. april 2007 og lov nr. 344 af 18. april 2007, herunder vedrørende reglen i FUL (fusionsskatteloven) § 15 a, stk. 1, 8. pkt. |