| Omdannes en virksomhed med flere ejere, kræver det efter virksomhedsomdannelseslovens regler, at alle ejere af den personligt ejede virksomhed anvender reglerne i loven, for at omdannelsen kan gennemføres skattefrit. Dette medfører, at rederier, hvor ejerkredsen består af både fysiske og (selskabsbeskattede) juridiske personer, er afskåret fra at gennemføre en skattefri omdannelse, idet ikke alle ejere kan anvende virksomhedsomdannelsesloven. Det er tillige en betingelse, at den virksomhed der omdannes, er en "hel" selvstændig virksomhed. Det vil sige, at en ideel andel af en virksomhed efter virksomhedsomdannelseslovens almindelige regler ikke kan omdannes til et selskab.
Disse regler gør det vanskeligt for partrederier, og andre personligt ejede virksomheder såsom interessentskaber og kommanditselskaber, at omdanne sig til selskaber og dermed få mulighed for at gøre brug af tonnageskatteordningen.
Efter bestemmelsen i tonnageskattelovens § 5, stk. 3 fraviges ovennævnte principper i virksomhedsomdannelsesloven, idet en ejer af en personlig ejet virksomhed får mulighed for at omdanne sin ejerandel i denne til et aktie- eller anpartsselskab. Bestemmelsen giver deltagere i personligt ejede rederier - herunder rederier, der er ejet af både fysiske og (selskabsbeskattede) juridiske personer bedre muligheder for skattefrit at omdanne deres virksomhed til aktie- eller anpartsselskaber, således at disse virksomheder får mulighed for at blive beskattet efter tonnageskatteordningens regler.
Det er således muligt at omdanne de enkelte ejerandele i en personligt ejet virksomhed til hvert sit aktie- eller anpartsselskab, når den omdannede virksomhed bliver omfattet af tonnageskatteordningen. Da den skattefri omdannelse ikke er betinget af, at alle ejerandele i den personligt ejede virksomhed omdannes, er det således den enkelte ejers egen beslutning, om denne vil benytte muligheden for omdannelse. Det er dog en forudsætning, at tonnageskatteordningen vælges af det eller de nye rederi(er) i det første indkomstår efter omdannelsen.
Det er ikke muligt at omdanne flere forskellige ejeres ejerandele til ét selskab, mens de resterende ejerandele omdannes til andre aktie- eller anpartsselskaber, eller slet ikke omdannes. Derimod kan en person, der har ejerandele i to forskellige personligt ejede rederivirksomheder, indskyde andelene i samme selskab.
Den udvidede mulighed for at anvende reglerne i virksomhedsomdannelsesloven består alene i, at en ideel andel af en virksomhed kan anses som en "hel" virksomhed. De øvrige betingelser i virksomhedsomdannelsesloven skal fortsat være opfyldt. Det betyder eksempelvis, at bestemmelsen ikke giver mulighed for, at ideelle andele i rederivirksomheder, der er omfattet af de såkaldte anpartsregler i personskattelovens § 4, stk. 1, nr. 10, samt tidligere gældende nr. 12 og 13, vil kunne omdannes skattefrit. For yderligere beskrivelse af anpartsreglerne henvises til afsnit E.F.1.3.1.6.
I SKM2002.532.LR udtalte Ligningsrådet, at bestemmelsen i tonnageskattelovens § 5, stk. 3, går forud for bestemmelsen i VOL (virksomhedsomdannelsesloven) § 1, stk. 3, således gennemførelsen af tonnageskatteloven ikke hindres i de tilfælde, hvor en skatteyder lovligt har inddraget anparter i anpartsprojekter under virksomhedsskatteordningen. Ligningsrådet gav derfor skatteyder tilladelse til at gennemføre en skattefri virksomhedsomdannelse pr. 1.1.2003 af andele i syv rederivirksomheder, med negativ skattemæssig anskaffelsessum for anparterne til følge, jf. virksomhedsomdannelseslovens § 2, stk. 1, nr. 5, 3. pkt., uden at anparterne i ejendomskommanditselskabet omdannedes eller overdragedes til det nystiftede selskab. |