| Gaverejser og frirejser, der betales af arbejdsgiveren, omtales i afsnit A.B.1.9.19 Frirejser og rejser betalt af arbejdsgiveren.
En skatteyder - uden for ansættelsesforhold - der modtager en frirejse eller f.eks. af et trafikselskab har fået et frikort til brug inden for selskabets område, er principielt skattepligtig af rejsens eller rejsernes værdi.
Værdien af frirejser ydet som gaver (f.eks. af slægtninge i udlandet) med det ene formål, at gavemodtageren skal besøge giveren, skal efter praksis ikke medregnes med det beløb, gaven har kostet giveren, men alene med et beløb svarende til værdien af selve opholdet under rejsen, LSRM 1952, 136 LSR og LSRM 1960, 29 LSR og 190 LSR. I LSRM 1967, 106 LSR formuleres synspunktet således, at modtageren skal beskattes af rejsens reelle økonomiske værdi (anslået til 450 kr., medens giveren havde betalt 4.255 kr. for rejsen).
Ved værdiansættelsen kan den af Skatterådet fastsatte værdi af fri kost, som for indkomståret 2010 udgør 70 kr. pr. dag være retningsgivende. En skatteyder, der af sin i U.S.A. bosatte svigersøn var blevet anmodet om at vidne i en mod svigersønnen anlagt straffesag, og som af svigersønnen havde fået betalt sin billet til rejsen, kunne allerede under hensyn til rejsens formål ikke anses indkomstskattepligtig af nogen del af værdien heraf, LSRM 1963, 105 LSR.
Kontante gavebeløb, der ydes med henblik på en rejse, men som ikke er betinget af, at der rent faktisk foretages en rejse, er fuldt ud indkomstskattepligtige eller gaveafgiftspligtige, såfremt der er tale om den gaveafgiftspligtige personkreds, se A.B.7.2 Afgiftspligtige gaver efter lov om afgift af dødsboer og gaver.
En frirejse, der er vundet som gevinst ved en offentlig bortlodning omfattet af lotteriafgiftsloven, er skattefri, se A.B.7.5.1 Ikke skattepligtige.
En læge blev beskattet af værdien af en frirejse til Australien betalt af et medicinfirma, jf. Østre Landsrets retsforlig i TfS 1998, 188. |