| I toldlovens § 80, stk. 2, er der omtalt en særlig afgørelsesform til brug i overtrædelser af toldlovgivningen, der vil kunne afgøres med bøde, nemlig en "foreløbig afgørelse om bøde og efterbetaling".
Bestemmelsen vedrører "Personer, der er forhyret med skibe i udenrigsfart, samt personer, der ikke er bosiddende her i landet". Bestemmelsen finder først og fremmest anvendelse i sager om smugleri, herunder sager om uangivne varer i rejsegodstrafikken.
Meningen med bestemmelsen er, at bødesager med søfolk i udenrigsfart og personer, der ikke er bosiddende her landet kan finde en hurtig afslutning, idet bødeikendelsen finder sted sådan, at den personlig afleveres til den pågældende, som efter modtagelsen af bødeikendelsen har en frist på 14 dage til overvejelse af, om sagen ønskes indbragt for domstolene. Sagens indbringelse for retten foretages af told- og skatteforvaltningen.
Der er ikke lovhjemmel til en administrativ klageadgang til Landsskatteretten i disse sager vedrørende kravet om betaling af told og afgifter. Afgørelsen om betaling af told og afgifter og bøde må anses som en helhed, hvor klagevejen er domstolene.
Den pågældende kan ikke ved at kræve sagen indbragt for domstolene befri sig fra forpligtelsen til at efterkomme told- og skatteforvaltningens afgørelse, indtil rettens afgørelse måtte foreligge.
I sager fra rejsegodstrafikken med personer bosiddende i de nordiske lande og i EU-landene, som der findes samarbejdsaftaler med, bør det i sager med uangivne "andre varer" såsom guldsmykker tilstræbes, at der ikke anvendes bødeikendelser i tilfælde, hvor der sker tilbageholdelse af varerne efter reglerne i toldlovens § 83, stk. 1, 1. punktum, til sikkerhed for betaling af bøde, told og afgifter. Der bør i disse sager træffes afgørelse om betaling af told og afgifter med klageadgang til Landsskatteretten, således at fastsættelse af afgifter og sanktion er adskilt, og at der efterfølgende fremsendes bødeforelæg. |