Rettighedstab efter straffelovens § 79 | Rettighedstab efter straffelovens § 79 for udøvelse af virksomhed sker efter dom.
I henhold til straffelovens § 79, stk. 1, kan den, der udøver virksomhed, som kræver en særlig offentlig autorisation eller godkendelse ved dom for strafbart forhold frakendes retten til fortsat at udøve den pågældende virksomhed eller at udøve den under visse former, såfremt det udviste forhold begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller hvervet.
Det samme gælder, når særlige omstændigheder taler derfor om udøvelse af anden virksomhed, jf. § 79, stk. 2. Efter samme regel kan der ske frakendelse af retten til at være stifter af eller direktør eller medlem af bestyrelsen i et selskab med begrænset ansvar, et selskab eller en forening, som kræver særlig godkendelse, eller en fond (konkurskarantæne).
Frakendelsen sker på tid fra 1 til 5 år, regnet fra den endelige dom, eller indtil videre. I sidstnævnte tilfælde kan spørgsmålet om fortsat udelukkelse fra den pågældende virksomhed indbringes for retten efter 5 år, jf. § 79, stk. 3.
Reglen i § 79, stk. 1, om virksomhed, der kræver særlig offentlig autorisation eller godkendelse, tager bl.a. sigte på virksomhed af mere betroet karakter, fx advokat, statsautoriseret eller registreret revisor, læge og apoteker, men kan også omfatte autoriseret gas- og vandmester, el-installatør, transportvirksomhed etc.
Reglen i § 79, stk. 2, 1. punktum, om frakendelse af retten til at udøve anden virksomhed end den, hvortil der kræves en særlig offentlig autorisation eller godkendelse, er begrundet med, at der gennem arten af den allerede udøvede virksomhed i forbindelse med det nu begåede strafbare forhold kan være godtgjort en sådan fare ved at lade den pågældende fortsætte sin hidtidige virksomhed, at der bør være en mulighed for myndighederne til at gribe ind.
Frakendelsen kan kun ske ved dom, og det vil være en forudsætning for at frakende den pågældende retten til at udøve virksomhed, at der er en nærliggende fare for misbrug. Domstolene vil her bl.a. lægge vægt på det udviste forholds grovhed og den pågældendes hele personlighed.
Reglen i § 79, stk. 2, 1. punktum, kan anvendes på en virksomhed, der er registreret over for told- og skatteforvaltningen, og som ved dom findes skyldig i overtrædelse af skatte- og afgiftslovgivningen.
Det bemærkes, at den, der udøver en virksomhed, til hvilken retten er ham frakendt, kan straffes med bøde eller fængsel i indtil 6 måneder, jf. straffelovens § 131 .
Af resocialiseringshensyn m.v. har domstolene hidtil indskrænket rettighedstabene til et nødvendigt minimum, men har eksempelvis bragt bestemmelserne i anvendelse over for vin- og spiritushandlere, automobilhandlere, entreprenører, og over for en revisor, der til brug for en kreditværdighedsundersøgelse havde medvirket til udfærdigelsen af en urigtig status.
Det fremgår af straffelovens § 82, nr. 12, at såfremt gerningsmanden frakendes en af de i § 79 omhandlede rettigheder eller påføres andre følger, der kan sidestilles med straf, skal dette indgå som en formildende omstændighed ved fastsættelse af den egentlige straf (fængsel eller bøde). |