Oplysning om sigtelse | Den praktisk vigtigste bestemmelse i retsplejeloven for så vidt angår administrative straffesager inden for told- og skatteforvaltningens område er bestemmelsen i § 752, stk. 1, der har følgende ordlyd:
"Inden politiet afhører en sigtet, skal han udtrykkeligt gøres bekendt med sigtelsen og med, at han ikke er forpligtet til at udtale sig. Det skal af rapporten fremgå, at disse regler er iagttaget."
Der er ikke i dansk ret almindelige regler om, hvornår en person skal anses for sigtet. Dette må vurderes helt konkret med udgangspunkt i de foreliggende beviser i den enkelte sag.
Når en borger eller virksomhed tilskrives om et forhold, som der findes grundlag for at sigte vedkommende for, skal det direkte i brevet anføres, at den pågældende borger eller virksomhed sigtes. Dette sker ved, at det så præcist, som det er muligt på det pågældende tidspunkt, beskrives, hvad sigtelsen går ud på. Det vil sige, at det skal anføres, hvilken overtrædelse (med angivelse af lov og paragrafnummer), hvilken periode eller hvilket tidspunkt, hvilken beløbsdifference, hvilket unddraget beløb osv. der er tale om, samt en beskrivelse af overtrædelsen. Det skal endvidere tilkendegives overfor den pågældende borger eller virksomhed, at vedkommende som sigtet ikke har pligt til at udtale sig, jf. nedenfor om forbud mod selvinkriminering.
Yderligere skal tidspunkt for en eventuel ansvarsforhandling oplyses, og i sager, som kan afgøres administrativt, skal der orienteres om det forventede afslutningstidspunkt.
Hvis der gennemføres en ansvarsforhandling, dvs. en drøftelse af det eventuelt ansvarspådragende forhold, med den pågældende borger eller virksomhed, skal vedkommende som indledning til ansvarsforhandlingen igen gøres bekendt med sigtelsen og med, at der ikke er pligt til at udtale sig, jf. nedenfor, afsnit 4.1.1.1.
|