| Personer og dødsboer kan modregne tab ved afståelse af børsnoterede aktier i aktieudbytter, gevinst og afståelsessummer omfattet af LL (ligningsloven) § 16 B, jf. ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 14 stk. 1.
Der skal således ikke modregnes i de enkelte udbytter og gevinster mv., men i den samlede sum af disse. Derved er det fortsat muligt automatisk dels at godskrive indeholdt dansk udbytteskat og dels at lempe på grundlag af de faktiske udenlandske udbytter.
Der kan kun ske modregning i udbytter m.v., som vedrører børsnoterede aktier, hvor en eventuel gevinst er skattepligtig efter ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 12, samt i udbytter, der vedrører aktier omfattet af overgangsreglen i ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 44 om skattefritagelse for visse børsnoterede aktier. Endvidere kan tab kun fradrages i udbytter, gevinster og afståelsessummer, der er aktieindkomst, jf. PSL (personskatteloven) § 4 a.
Tab ved afståelse af børsnoterede aktier kan dermed ikke fradrages i anden skattepligtig indkomst, heller ikke anden skattepligtig indkomst, der stammer fra udbytte og afståelse af andre aktier end børsnoterede aktier, hvor gevinst er omfattet af ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 12, eller udbytte fra aktier, omfattet af overgangsreglen i ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 44. Tab kan således ikke modregnes i udbytter, gevinster og afståelsessummer vedrørende aktier, der er omfattet af ABL (aktieavancebeskatningsloven) §§ 17-19, § 21, stk. 1 eller § 22, og unoterede aktier, hvor gevinsten beskattes efter ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 12.
Hvis indkomstårets tab overstiger udbytter m.v., kan den skattepligtige vælge enten at overføre det overskydende tab til fradrag i summen af ægtefællens aktieudbytter, gevinster og afståelsessummer opgjort efter fradrag for ægtefællens tab eller overføre tabet til fradrag i de efterfølgende indkomstår, jf. ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 14 stk. 3. Vælger den skattepligtige at overføre tabet til ægtefællen, er det en forudsætning, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets slutning. Betingelsen om, at udbytte m.v. skal vedrøre børsnoterede aktier, hvor en eventuel gevinst er skattepligtig efter § 12 eller er omfattet af overgangsreglen i § 44, og at der skal være tale om udbytte m.v., der beskattes som aktieindkomst, gælder også i forhold til ægtefællens udbytter m.v.
Kan et modregningsberettiget tab ved aktieafståelse ikke rummes i summen af aktieudbytter, gevinster og afståelsessummer, kan det overskydende tab overføres til fradrag i nettobeløbet af aktieudbytter, gevinster og afståelsessummer i de efterfølgende indkomstår, jf. ABL (aktieavancebeskatningsloven) § 14 stk. 2. Overførsel af tab til fradrag i ægtefællens nettogevinst m.v. i et efterfølgende indkomstår kan dog kun ske, hvis ægtefællerne er samlevende ved udgangen af det pågældende indkomstår.
Tabet skal i første række fradrages i gevinst m.v. vedrørende den skattepligtiges egne børsnoterede aktier. Et fremført tab skal anvendes til modregning i nettogevinst m.v. i det tidligst mulige indkomstår.
>For indkomståret 2010 er det ikke længere valgfrit, hvorvidt den ene ægtefælles eventuelle negative nettoavance (overskydende tab) på børsnoterede aktier skal overføres til fradrag i den anden ægtefælles nettoavance af samlede udbytter, gevinster og afståelsessummer efter ligningslovens § 16 B vedrørende børsnoterede aktier eller ej - overførslen af fradraget er gjort obligatorisk, bl.a. som et led i den fortsatte digitalisering af indberetningerne, jf. § 13 A, stk. 3.<
>I det omfang tabet også overstiger ægtefællens nettoavancer, går det overskydende tab tilbage til den ægtefælle, som har tabet, og fremføres til modregning i senere indkomstår. Det er dog stadig en betingelse for overførslen af fradrag, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udgang, jf. kildeskattelovens § 4.<
>Ved opgørelsen af aktieindkomst efter personskattelovens § 4 a, fradrages/modregnes eventuelle tab på aktier i den rækkefølge, at årets tab modregnes først og derefter de ældste tab. Endvidere modregnes kildeartsbegrænsede tab før tab, hvor der er fuldt fradrag.< >
Bemærk, at reglerne er justeret ved lov nr. 462 af 12. juni 2009 § 1, nr. 6. Ændringerne har virkning pr. 1. januar 2010. De nye regler beskrives i LV 2010-1. < |