| Når her i landet hjemmehørende selskaber og foreninger m.v. opløses, fortsætter skattepligten indtil tidspunktet for opløsningen. Ved overgang til beskatning efter SEL (selskabsskatteloven) § 1, stk. 1, nr. 6, eller undtagelse fra beskatning efter SEL (selskabsskatteloven) § 3 fortsætter skattepligten efter de hidtil gældende regler indtil tidspunktet for overgangen eller undtagelsen.
Udløber det sædvanlige indkomstår for et selskab m.v. inden den 31. december i det kalenderår, som indkomståret træder i stedet for (bagudforskudt indkomstår), og finder opløsning sted efter det sædvanlige indkomstårs udløb, men inden vedkommende kalenderårs udløb, udgør det sidste indkomstår hele perioden fra indkomstårets begyndelse, og indtil opløsning finder sted, jf. SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 2.
Likvidator eller, hvis en likvidator ikke er valgt eller beskikket, ledelsen, skal inden 1 måned efter opløsningen, overgangen eller undtagelsen indsende en anmeldelse til told- og skatteforvaltningen med opgørelse af indkomsten for det afsluttende indkomstår. Undlades anmeldelse, ifalder den eller de ansvarlige personer en bøde, der fastsættes af told- og skatteforvaltningen, medmindre denne eller de ansvarlige selv ønsker sagen afgjort ved rettergang. Indsendelse af anmeldelsen med den nævnte opgørelse kan fremtvinges ved pålæg af daglige bøder, hvis størrelse fastsættes af told- og skatteforvaltningen. Om indsendelse af anmeldelse se i det hele SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 3. Bøderne tilfalder statskassen. Reglerne i SKL (skattekontrolloven) § 5 finder også anvendelse, således at der kan pålægges et skattetillæg/bøder.
Der er dog i SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 3, 3. pkt., indført en bemyndigelse til told- og skatteforvaltningen, hvorefter der kan gives udsættelse med fristen for indsendelse af anmeldelse som krævet i selskabsskattelovens § 5, stk. 3, hvis særlige forhold taler herfor. Udsættelse af fristen vil således kunne indrømmes særligt i de tilfælde, hvor det på grund af forhold, som selskabet ikke har indflydelse på, er vanskeligt at overholde den fastsatte frist. Indrømmes selskabet udsættelse med fristen for anmeldelsen, indrømmes der en tilsvarende udsættelse med hensyn til selvangivelsen. Derimod medfører udsættelsen ingen forlængelse af fristen til at indbetale indkomstskatten for det afsluttende indkomstår uden restskattetillæg, jf. bestemmelserne herom i SEL (selskabsskatteloven) § 29 E og § 30, stk. 2.
Muligheden for at opnå udsættelse med indsendelse af anmeldelsen og selvangivelsen gælder for alle selskaber m.v.
SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 1-8, finder ikke anvendelse ved overgang til eller ophør med beskatning efter SEL (selskabsskatteloven) § 3, stk. 4, eller SEL (selskabsskatteloven) § 3 A, jf. SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 9. SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 5, fastslår, at hvis et selskab eller forening mv. ophører med at være skattepligtig efter SEL (selskabsskatteloven) § 1 fordi selskabets ledelses sæde flyttes til udlandet, herunder Grønland og Færøerne, finder bestemmelserne i SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 1-3 tilsvarende anvendelse. Det samme er tilfældet, hvis et selskab eller en forening m.v. efter bestemmelserne i en dobbeltbeskatningsoverenskomst bliver hjemmehørende i udlandet, Grønland og Færøerne. For ovennævnte selskaber gælder endvidere efter SEL (selskabsskatteloven) § 5, stk. 7, at aktiver og passiver, som ikke fortsat er omfattet af dansk beskatning, for afhændet på fraflytningstidspunktet. Salgssummen ansættes til handelsværdien på fraflytningstidspunktet.
|