Til forside
tax.dk - skat og afgift
Ligningsvejledningen 2009-2
<< indholdsfortegnelse >>

B.L.1.2 Arbejdsmarkedsbidrag - arbejdsmarkedsbidragsloven

Ved lov nr. 1235 af 24. oktober 2007 er lovens navn ændret til lov om arbejdsmarkedsbidrag. Samtidig er bidraget med virkning for indkomståret 2008 en skat, der på linie med indkomstskatten kan lempes efter LL (ligningsloven) §§ 33 og 33 A samt en dobbeltbeskatningsoverenskomst. Se SKM2007.812.SKAT.

I henhold til § 7, stk. 1, i AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) (lovbekendtgørelse nr. 1018 af 10. oktober 2006) påhviler bidragspligten

  1. personer, der har lønindkomst m.v. fra beskæftigelse udført her i landet eller fra beskæftigelse udført i udlandet, Grønland eller Færøerne for en arbejdsgiver her i landet, og som er skattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) §§ 1 eller 2, stk. 1, litra a, c, g, j eller k.
  2. personer, der modtager fratrædelsesgodtgørelser, efterbetalinger, efterløns- og pensionslignende ydelser, når disse har sammenhæng med et tidligere tjenesteforhold, lønnet tillidshverv eller erhvervsforhold her i landet,
  3. personer, der er skattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) § 1 af vederlag, honorarer eller anden indkomst for personligt arbejde her i landet uden for tjenesteforhold, som ikke kan henføres til selvstændig erhvervsvirksomhed, og
  4. personer omfattet af §§ 2a og 2b i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, for så vidt angår indbetalinger til Arbejdsmarkedets Tillægspension, jf. § 8, stk. 1, litra c og f.
  5. personer omfattet af LL (ligningsloven) § 16 A, stk. 10, for så vidt angår udbytte i form af rådighed over bil, sommerbolig, lystbåd og helårsbolig, jf. § 8, stk. 1, litra g.

For bidraget for selvstændige erhvervsdrivende påhviler bidragspligten personer, som er hjemmehørende her i landet og driver selvstændig erhvervsvirksomhed, samt personer, der er hjemmehørende i udlandet Grønland eller Færøerne og driver selvstændig erhvervsvirksomhed med fast driftssted her i landet, jf. AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 7, stk. 2.

Betaling af indeholdte og foreløbige forfaldne arbejdsmarkedsbidrag i dødsåret anses endelige for afdøde

Det gælder efter AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 13, stk. 8, at afgår en person, omfattet af AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 7, stk. 1 eller stk. 2, ved døden, anses betalingen af indeholdte bidrag for endelige for afdøde for det indkomstår, hvori dødsfaldet har fundet sted. Det samme gælder betalingen af foreløbige bidrag efter AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 12 (selvstændige erhvervsdrivende), som forfaldt før dødsfaldet.

Arbejdsmarkedsbidrag af pensionsindbetalinger

Eventuelle pensionsindbetalinger efter AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 8, stk. 1, litra c og f, er ikke omfattet af endelighedsbestemmelsen i AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 13, stk. 8. Dette skyldes, at arbejdsmarkedsbidraget af de omhandlede pensionsindbetalinger som udgangspunkt opkræves og reguleres uafhængigt af afdøde som et mellemværende mellem arbejdsgiveren henholdsvis de kommunale dagpengemyndigheder eller en A-kasse, pensionsinstituttet m.fl. og SKAT, jf. AMBL ( arbejdsmarkedsbidragsloven) § 11, stk. 5, og § 13, stk. 2. Eventuelle krav om efterbetaling af for lidt indeholdt arbejdsmarkedsbidrag eller udbetaling af for meget indeholdt arbejdsmarkedsbidrag, jf. lovens § 15, stk. 1, fordrer ikke en slutbidragsopgørelse for den bidragspligtige.

Hæftelse for bidrag forfaldne før dødsfaldet

Er der for en selvstændig erhvervsdrivende ikke sket betaling af foreløbige bidrag, der er forfaldne før dødsfaldet, hæftes der for disse bidrag efter dødsboskattelovens regler om hæftelse, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 88. Er der for lønmodtagere, for hvem arbejdsgiveren indeholder arbejdsmarkedsbidrag, ikke indeholdt arbejdsmarkedsbidrag eller indeholdt med et for lille beløb, finder arbejdsmarkedsbidragslovens regler om hæftelse og inddrivelse m.v. anvendelse over for arbejdsgiveren, jf. DBSL (dødsboskatteloven) §§ 87-88.

Hvis det konstateres, at afdøde har betalt for lidt i arbejdsmarkedsbidrag i indkomstår, der ligger forud for det indkomstår, hvori dødsfaldet har fundet sted, sker efterbetaling og hæftelse i disse tilfælde efter reglerne herom i DBSL (dødsboskatteloven) §§ 87-88. Se afsnit B.G.2.2 Efterbetaling - § 87 og afsnit B.G.3.1 Hæftelse for dødsboskat og skattekrav mod afdøde - § 88.

Dette betyder, at såfremt dødsfaldet finder sted, inden der er foretaget en ansættelse af arbejdsmarkedsbidraget, eller inden en eventuel efterfølgende ændret ansættelse heraf, og fremsat eventuelt krav om efterbetaling, opgøres efterbetalingskravet efter de almindelige regler for fremsættelse af krav vedrørende personlige skatter i DBSL (dødsboskatteloven) § 87.

Hvem hæfter

For skyldige arbejdsmarkedsbidrag hæftes der efter reglerne i DBSL (dødsboskatteloven) § 88 om hæftelse for personlige skatter, se afsnit B.G.3.1 Hæftelse for dødsboskat og skattekrav mod afdøde - § 88.

Dette betyder, at såfremt boet er undergivet skifte, hæfter boet for de skyldige arbejdsmarkedsbidrag. Såfremt arvingerne har delt boet uden at sikre sig, at boets gældsposter er afviklet, hæfter arvingerne personligt og solidarisk for gælden.

Er boet uskiftet, påhviler betalingen af afdødes arbejdsmarkedsbidrag den efterlevende ægtefælle. Hvis afdøde ud over fællesboet også efterlod sig et særbo, som er skiftet, hæfter særboet og den efterlevende ægtefælle solidarisk for afdødes arbejdsmarkedsbidrag.

Hvis et uskiftet bo skiftes i den efterlevende ægtefælles levende live, hæfter boet og den efterlevende ægtefælle solidarisk for eventuelle krav på arbejdsmarkedsbidrag mod afdøde.

Hvis boet er under insolvensbehandling fritages afdødes efterlevende ægtefælle og arvinger for hæftelsen for skyldige arbejdsmarkedsbidrag.

Kilde: Ligningsvejledningen/Den Juridiske Vejledning
Så grådige er dommerne: I strid med reglerne scorede dommer 444.873 kr. på bijobs

,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.

Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018

Skatteberegnere
Skattesager
Befordring
Rejse
Erhvervsmæssige udgifter
Personalegoder
Lønmodtagere
Virksomheder
Ægteskab og samliv
Børn
Studerende
Bolig og fast ejendom
Motor
Pension
Aktier, obligationer og fordringer
Gaver, legater og gevinster
Arv og succession
Arbejde i udlandet
Flytning til og fra Danmark
Told og afgift
 A B C D E F G H I J K L M O P R S T U V Æ Ø alle   Hyppigt stillede spørgsmål 
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.