Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 1 anvendes skattelovgivningens almindelige regler om forfaldstidspunkt, forrentning og opkrævning af personskatter på der skatter, der er omfattet af dødsboskatteloven med de undtagelser, der følger af DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 2-11.
§ 89 indeholder ikke særskilte bestemmelser om forrentning ved ændret skatteberegning, når en tidligere foretagen skatteansættelse er blevet ændret. Reglerne i KL § 62 A om forrentning gælder derfor i dette tilfælde.
Renter beregnes svarende til renten i henhold til § 7, stk. 2, i lov om opkrævning af skatter og afgifter m.v. med tillæg af 0,4 procentpoint pr. påbegyndt måned. Størrelsen af basisrenterne efter opkrævningslovens § 7, stk. 2 fremgår af Skatteministeriets hjemmeside. For 2009 er basisrenten fastsat til 0,2 procentpoint, jf. SKM2008.1046.SKAT.
Undtagelse 1 - forfaldstidspunktet - § 89, stk. 2
Mellemperiodeskatten og dødsboskatten forfalder til betaling den 1. i den anden kalendermåned efter udskrivningsdatoen for skattekravet, med sidste rettidige betalingsdag den 20. i samme måned, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 2. Dette gælder også en efterfølgende korrektion af skatteansættelsen, der resulterer i en skatteforhøjelse.
Skifteretten kan i medfør af dødsboskifteloven tillade, at opgørelse vedrørende afgrænsede dele af boet først foretages efter boets slutning. I sådanne tilfælde indsender boet en tillægsopgørelse og, hvis det skal betale dødsboskat, skal der selvangives herom, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 85, stk. 2, se afsnit B.G.1 Selvangivelse - § 85. Selvangivelsen danner således basis for opgørelse og opkrævning af eventuel skyldig dødsboskat. I disse situationer forfalder skatten til betaling den 1. i den anden kalendermåned efter udskrivningsdatoen for skattekravet, med sidste rettidige betalingsdag den 20. i samme måned, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 3.
Undtagelse 3 - forrentning ved for sen udbetaling - § 89, stk. 4
Hvis der er opkrævet for meget i skat, forrentes den overskydende skat fra den 1. i den anden kalendermåned efter udskrivningsdatoen for den for meget opkrævede skat, hvis tilbagebetaling ikke er sket inden dette tidspunkt. Forrentningen sker med den sats, der er fastsat i KSL (kildeskatteloven) § 63. Herved følger rentesatsen automatisk kildeskattelovens rentesats ved eventuelle ændringer heraf. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 4.
I følge DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 5 finder reglerne i KSL (kildeskatteloven) §§ 61 og 62 for så vidt angår henholdsvis procenttillæg og procentgodtgørelse samt renteberegning ikke anvendelse ved opkrævning eller tilbagebetaling af skat ved mellemperiode- og dødsbobeskatning. Endvidere kan reglen i KSL (kildeskatteloven) § 59 om frivillig indbetaling af restskat ikke anvendes på dødsboer i forbindelse med mellemperiode- eller bobeskatning.
Efter KSL (kildeskatteloven) § 63 skal sådanne renter opgøres en gang om året. Sådanne renter for dødsåret og senere indkomstår skal opgøres og opkræves sammen med mellemperiodeskat eller dødsboskat. Hvis dødsboet er fritaget for beskatning, skal der dog hverken opgøres eller opkræves renter, medmindre der sker afsluttende skatteansættelse af mellemperioden. Hvis to boer efter afdøde skiftes hver for sig, skal rentebeløbet fordeles efter forholdet mellem mellemperiodeindkomst eller bobeskatningsindkomst i de to boer. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 6.
Ved for sen betaling af mellemperiode- eller dødsboskat forrentes beløbet efter kildeskattelovens § 63 pr. påbegyndt måned, indtil betaling sker. Herved følger rentesatsen automatisk kildeskattelovens rentesats ved eventuelle ændringer heraf. Se DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 7.
Efter stk. 8-10 beregnes renter i tilfælde, hvor en skatteansættelse af et dødsbo eller en mellemperiode efterfølgende ændres. Reglerne er parallelle med kildeskattelovens § 62 A for så vidt angår situationer, der udløser forrentning og rentesatsen. Forrentningen starter imidlertid ikke som efter kildeskattelovens § 62 A den 1. oktober i året efter indkomståret, men derimod fra den 1. i den anden kalendermåned regnet fra den første skatteberegning. Forrentningen ophører ved udgangen af den første fulde måned efter udskrivningsdatoen for den ændrede skatteberegning.
Stk. 8 fastlægger renteberegningen når en ændret skatteberegning medfører at der skal betales yderligere restskat for mellemperioden eller yderligere dødsboskat.
Stk. 9 fastlægger renteberegningen, når en ændret skatteberegning medfører opkrævning af et tidligere udbetalt beløb.
Stk. 10 fastlægger renteberegningen, når en ændret skatteberegning medfører udbetaling af tidligere opkrævet restskat for mellemperioden eller tidligere opkrævet dødsboskat.
Det er SKATs opfattelse, at renteberegning alene skal ske, når den ændrede skatteberegning skyldes ændret beregningsgrundlag, der vedrører samme periode, som i tidligere skatteberegning, fx når højere myndighed har ændret den skattepligtige indkomst eller aktieindkomsten i mellemperioden eller bobeskatningsperioden.
Modsat skal der ikke ske renteberegning, når en ændret skatteberegning vedrører en afvigende periode i forhold den tidligere skatteberegning, fx
yderligere indtægter vedrørende nærmere afgrænsede dele af boet, hvor skifteretten har tilladt afslutningen udskudt til efter skæringsdagen i boopgørelsen, jf. dødsboskiftelovens § 31, stk. 2 og § 66, stk. 3
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 89, stk. 11 skal der ikke beregnes renter i den særlige situation, hvor der er lavet en skatteansættelse af mellemperioden, og hvor denne ophæves, fordi dødsboet ikke er skattefritaget. Der skal i stedet gennemføres en skatteansættelse af dødsboet. Indbetalte eller udbetalte beløb vedrørende mellemperioden, indgår i skatteberegningen for det ikke-skattefritagne dødsbo, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 18.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.