DBSL (dødsboskatteloven) § 9 indeholder en række særregler for opgørelsen af mellemperiodeindkomsten. Bestemmelsen er i vidt omfang parallel med DBSL (dødsboskatteloven) § 22, der angår bobeskatningsindkomsten i de ikke-skattefritagne boer.
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 2, kan der ikke foretages indskud på etableringskonto og iværksætterkonto efter dødsfaldet med virkning for mellemperioden, hvorimod indskud som afdøde selv har foretaget før dødsfaldet, ikke skal tilbageføres.
Når den skattepligtige dør, beskattes indskud på etableringskonto og iværksætterkonto, der ikke er anvendt ved dødsfaldet, jf. ETBL (etableringskontoloven) § 11. stk. 1.
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk.1, nr. 3 skal etableringskontoindskud inklusive tillæg efter etableringskontolovens § 11, stk. 1, medregnes med 67 pct. af beløb, der er fradraget i indkomståret 2002 eller senere, og med 78 pct. af beløb, der er fradraget i indkomståret 2001 eller tidligere, jf. dog § 43, stk. 3. Iværksætterindskud inklusive tillæg skal medregnes med 120 procent, jf. dog § 43, stk. 3.
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 43, stk.3 skal den efterlevende ægtefælle senest samtidig med indsendelsen af boopgørelsen tilkendegive over for SKAT, om afdødes indskud overtages. I tilfælde, hvor der efter reglerne i lov om skifte af dødsboer ikke skal indgives en boopgørelse, skal tilkendegivelsen dog afgives inden for fristerne i § 13, stk. 2.
Overtager den efterlevende ægtefælle ikke afdødes indskud, gælder § 9, stk. 1, nr. 3. Der skal i så fald ske obligatorisk afsluttende ansættelse for mellemperioden efter § 13, stk. 5, nr, 5, jf. afsnit B.B.2.3.2 Afsluttende skatteansættelse - § 13.
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 4, 1. pkt., skal renteindtægter indtægtsføres og renteudgifter fradrages, hvis de forfalder i mellemperioden. Herudover medregnes beregnede renter fra sidste forfaldsdag til og med dødsdagen, uanset om forfaldsdagen ligger før mellemperiodens begyndelse.
Eksempel: En person har en fordring på 100.000 kr. Den forrentes med 12 pct. årlig. Renterne forfalder en gang om året den 1. maj. Personen afgår ved døden den 1. juni 2009. Personen havde kalenderårsregnskab, og mellemperioden varer derfor fra den 1. januar 2009 til den 1. juni 2009. De forfaldne renter pr. 1. maj 2009 udgør 12.000 kr. Renter for tiden 1. maj til 1. juni 2009 beregnes til 1.000 kr. Til indtægt i mellemperioden medregnes 13.000 kr.
Hvis personen i stedet var død den 1. april 2009, er der ingen renter, der forfalder i mellemperioden. Til indtægt i mellemperioden medregnes alene de beregnede renter for tiden fra den 1. maj 2008 til og med dødsdagen den 1. april 2009, 11.000 kr.
DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 4, 2. pkt., indeholder en undtagelse, der sikrer, at LL (ligningsloven) § 5, stk. 8, jf. LV Almindelig del, afsnit A.E.1.1.2 også finder anvendelse i dødsåret.
Efter DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 5 udgør beskæftigelsesfradrag efter LL (ligningsloven) § 9 J og særligt befordringsfradrag efter LL (ligningsloven) § 9 C, stk. 4 dødsårets forskudsregistrerede fradrag, der omregnes efter mellemperiodens længde. Det er derfor en forudsætning for fradrag, at disse indgår i forskudsregistreringen for dødsåret.
Efterlevende ægtefælles deltagelse i afdødes virksomhed
DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 6, omhandler tilfælde, hvor den efterlevende ægtefælle enten har drevet en erhvervsvirksomhed tilhørende afdøde eller har deltaget i væsentligt omfang i driften af afdødes erhvervsvirksomhed. I disse tilfælde kan boet bestemme, at den efterlevende ægtefælle skal beskattes af et almindeligt arbejdsvederlag for den indsats, der er ydet i mellemperioden, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 1. Sker dette, kan et tilsvarende beløb fradrages ved opgørelsen af mellemperiodeindkomsten. Se afsnit B.B.5.5 Erhvervsvirksomhed i mellemperioden - § 44.
Afdødes deltagelse i efterlevende ægtefælles virksomhed
DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 7, omhandler den modsatte situation af DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 6, dvs. tilfælde, hvor afdøde enten har drevet en erhvervsvirksomhed tilhørende den efterlevende ægtefælle eller har deltaget i væsentligt omfang i driften af den efterlevende ægtefælles erhvervsvirksomhed. Den efterlevende ægtefælle kan i disse tilfælde bestemme, at der til afdødes indkomst i mellemperioden skal medregnes et almindeligt arbejdsvederlag for arbejde i mellemperioden. Den efterlevende ægtefælle kan i så fald fradrage et tilsvarende beløb i sin indkomst fra virksomheden, jf. DBSL (dødsboskatteloven) § 44, stk. 2.
Dispositioner efter DBSL (dødsboskatteloven) § 9, stk. 1, nr. 6 og 7, er undergivet almindelig ligningsmæssig kontrol, enten i forbindelse med skatteansættelsen af den efterlevende ægtefælle i dødsåret eller i forbindelse med en selvstændig skatteansættelse af afdødes mellemperiode.
,, Skattemyndighedernes opgave er at forvalte den lovgivning, som gælder på skatteområdet. Ved varetagelsen af denne opgave skal myndighederne opretholde borgernes tillid til, at myndighederne holder sig til lovgrundlaget. Den opretholdes ikke, hvis myndighederne giver skatteyderen en opfattelse af, at en lovbunden afgørelse - f.eks. en skatteansættelse - er genstand for forhandling med SKAT.
Folketingets Ombudsmand i redegørelse af 21. marts 2018
! Materialet på TAX.DK har alene til formål at informere generelt om udvalgte retsregler. Har du behov for at træffe beslutning om, hvorvidt - og i givet fald hvordan - du skal handle i et konkret tilfælde, bør du altid søge bistand hos en skatterådgiver eller anmode om et bindende svar fra SKAT.