Hvilke betingelser skal være opfyldt for at grænsegængerreglerne kan anvendes? Hvem kan anvende grænsegængerreglerne? Hvornår kan man anvende grænsegængerreglerne? Kan grænsegængereglerne anvendes for en del af året?
C.F.5.2 Grænsegængerreglernes anvendelsesområde
Indhold
Dette afsnit handler om de betingelser, der skal være opfyldt, for at en person kan benytte grænsegængerreglerne.
Afsnittet indeholder:
- Regel
- Indkomst fra personligt arbejde og selvstændig erhvervsvirksomhed.
Regel
Grænsegængerreglerne kan benyttes af personer, som er skattepligtige efter KSL (kildeskatteloven) § 2 eller KULBRL § 21 samt af fuldt skattepligtige personer, der anses for hjemmehørende i udlandet.
Personen skal have haft indkomst fra personligt arbejde eller fra selvstændig erhvervsvirksomhed i Danmark, eller indkomst som er sidestillet hermed.
Den del af en persons indkomst, som beskattes efter interne danske subjektive og objektive regler samt efter en eventuel indgået DBO (herefter kaldet kvalificerende indkomst), skal udgøre mindst 75 pct. af personens samlede indkomst (herefter kaldet globalindkomst).
Se KSL (kildeskatteloven) § 5 A, stk. 1.
Bemærk
Grænsegængerreglerne kan ikke anvendes af personer, der ansøger om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7. Se KSL (kildeskatteloven) § 5 A, stk. 5.
Fuldt skattepligtige personer hjemmehørende i udlandet
Fuldt skattepligtige personer er omfattet af grænsegængerreglerne, hvis de har dobbeltdomicil og anses for skattemæssigt hjemmehørende i et andet land end Danmark efter artikel 4 i DBO'en mellem Danmark og det andet land (bopælslandet). Se afsnit C.F.9.2 Danske dobbeltbeskatningsoverenskomster og internationale aftaler om danske dobbeltbeskatningsoverenskomster og internationale aftaler.
Hvis en person i den første del af året er begrænset skattepligtig i Danmark eller fuldt skattepligtig i Danmark, men skattemæssigt hjemmehørende i et andet land og i den anden del af året er fuldt skattepligtig og skattemæssigt hjemmehørende i Danmark, kan grænsegængerreglerne finde anvendelse i den første del af året.
Den skattepligtiges statsborgerskab er uden betydning.
Ved vurderingen af, om betingelserne for at benytte ordningen er opfyldt, behandles ægtefæller hver for sig.
Indkomst fra personligt arbejde og fra selvstændig erhvervsvirksomhed
Indkomst fra personligt arbejde omfatter indkomst både i og uden for tjenesteforhold. Bestemmelsen omfatter både A- eller B-indkomster, uanset om der er tale om løn, honorarer eller personalegoder.
Indkomst fra personligt arbejde omfatter også:
- Arbejdsløshedsdagpenge, strejke- og lockoutgodtgørelser, sygedagpenge og barselsdagpenge. Se KSL (kildeskatteloven) § 5 A, stk. 2.
- Pensioner, efterløn, ventepenge og lignende samt SU efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 9-11 og 13. Se KSL (kildeskatteloven) § 5 A, stk. 3.
- Tilskudsbevillinger fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen efter KSL (kildeskatteloven) § 2, stk. 1, nr. 26, for så vidt angår den skattepligtige del af bevillingen.
Se også
- C.F.5.3.1 om opgørelse af kvalificerende indkomst
- C.F.5.3.2 om opgørelse af globalindkomst
- C.F.5.3.3 for eksempler på opgørelse af kvalificerende indkomst og globalindkomst
- C.F.5.3.4 om opgørelse af kvalificerende indkomst ved negativ indkomst
- C.F.5.3.5 om opgørelse af kvalificerende indkomst ved skattepligt en del af året
- C.F.5.3.6 om opgørelse af kvalificerende indkomst ved til- og fraflytning
- C.F.5.3.7 om opgørelse af kvalificerende indkomst ved dødsfald i løbet af året.
Læs også:
I Østre Landsret findes der 3 dommere, der har deltaget i henholdsvis 23, 28 og 37 skattesager, og som aldrig har givet en skatteyder medhold i noget, hverken helt eller delvis.
,, Rigsrevisionens undersøgelse har vist, at der i knap halvdelen af klagesagerne ikke findes dokumentation for den afgørelse, som SKAT har truffet, og at et af hovedprincipperne inden for forvaltningsretten - officialprincippet - er tilsidesat. Det er i sådanne sager ikke muligt at vurdere, om SKAT har taget saglige hensyn i klagebehandlingen.
Rigsrevisionens beretning om den offentlige ejendomsvurdering, august 2013
Værelsesudlejning (hus og ejerlejlighed)
Værelsesudlejning (andelsbolig)
Skattefri avance ved salg af hus
Skattefri avance ved salg af ejerlejlighed
Erhvervsmæssig sommerhusudlejning
Registreringsafgift for nye og brugte motorkøretøjer
Registreringsafgift ved indførsel af brugt bil